Uppgörelse nådd om regionförbundet
Stridsyxan har lagts ner. Regionförbundet i Kalmar län ska börja fungera som vanligt igen. I går nåddes en överenskommelse. De borgerliga partierna tar hand om ledningen, men vänstersidan kompenseras i styrelsens arbetsutskott.
- Det är skönt att konflikten är bilagd och bra att få arbetsro, säger han.
Både Ulf Nilsson och Christer Jonsson betonar vikten av enighet inför den regionförstoring som kommer att diskuteras under nästa år. I februari väntas Mats Svegfors lägga fram den så kallade ansvarsutredningen som bland annat kommer att innehålla förslag om större regioner än länen.
- I det läget kan vi inte ha fullt krig i ett län som varit föregångare, menar Jonsson.
Genom överenskommelsen utökas arbetsutskottet i regionförbundets styrelse med en plats, från fem till sex, och därmed uppnås jämvikt i den ledande inre cirkeln. Ulf Nilsson medger dock att det bli viss övervikt för de borgerliga partierna eftersom de har ordförandeposten. Och den är vikt för en centerpartist. Vem det blir avgörs på centerns nomineringsstämma i Mönsterås på lördag. De borgerliga partierna får också en av de två vice ordförandeposterna, och den går till en moderat. Den tredje borgerliga platsen i arbetsutskottet går till kristdemokraterna, medan folkpartiet får en suppleantplats.
Socialdemokraterna har sålt bort "sin" vice ordförandepost till miljöpartiet för att få majoritet i landstinget, och den kommer att tas av Akko Karlsson från Gamleby.
Socialdemokraterna får nöja sig med två vanliga platser i arbetsutskottet. Det tycker Ulf Nilsson räcker för att upprätthålla maktbalansen. Dessutom leds sju av tretton medlemmar i länet av socialdemokraterna, sex kommuner och landstinget.
Lite ekonomiska plåster på såren får också socialdemokraterna genom att samtliga ledamöter i arbetsutskottet ska arvoderas. Så är det inte nu.
När det sedan gäller själva sakfrågorna, som rimligtvis är de viktigaste, så framhåller Ulf Nilsson att man i regel är överens i regionförbundet mellan de två blocken.
Han framhåller att det var nödvändigt att komma överens.
- Alternativet hade varit att säga upp förbundsordningen och arbeta fram en ny. Det hade tagit mellan ett och två år, konstaterar Ulf Nilsson.
Och i så fall hade nog regionförbundet gått i kras.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!