Energimyndigheten har dragit igång en kampanj för att få svenskar att spara el, där ett av syftena är att undvika elbrist i vinter och på så vis minska risken för att elen stängs av, så kallad frånkoppling. En lägre efterfrågan på el väntas också hålla priserna nere.
Sven-Åke Lindberg är vd för Bostadsbolaget i Västervik. Han säger att utgångspunkten i EU är att vi ska spara fem procent under de mest kritiska tiderna på dygnet. Bolaget håller på och undersöker hur det kan genomföras här hos oss:
– Hur gör vi det på bästa sätt, och vilken påverkan får det på oss och de verksamheter som bedrivs?
Som ett konkret exempel nämner han att man kanske kan köra fläktar under andra tider än just när det går åt som mest el i Sverige.
– Vi har gjort mycket besparingar, men det går alltid att göra mer. Det pågår hela tiden ett arbete för att minska energiförbrukningen och investera i alternativ produktion, som solceller.
Det nya äldreboendet och hälsocentralen i Gamleby samt simhallen i Västervik är exempel på byggnader som förses med solceller.
Att sänka temperaturen på förskolor, skolor och äldreboenden skulle förstås spara kilowattimmar, samtidigt som Sven-Åke Lindberg tillägger att det mesta av värmeenergin kommer från fjärrvärme, men även el och pellets.
Här finns dock miniminivåer som Bostadsbolaget har att rätta sig efter, vilket gör att det inte skulle gå att sänka temperaturen med en grad överallt.
I förskolor och på äldreboenden måste det nämligen vara minst 22 grader, och på skolor minst 20.
Enligt Sven-Åke Lindberg finns det inga generella marginaler uppåt där i dag, så att man skulle kunna sänka temperaturen rakt av.
Det som han tror kommer att bli viktigt framåt är att man försöker spara el under de kritiska tiderna på dygnet, något som även privatpersoner kan göra.
Under rubriken "Varje kilowattimme räknas" skriver Energimyndigheten att man till exempel kan tvätta, diska och ladda elbilen när elanvändningen i industri, offentlig verksamhet och hushåll är som lägst. Det vill säga mitt på dagen, på natten och på helgen. Det är en av de enskilt viktigaste åtgärderna som man kan bidra med för att avlasta elsystemet.
Andra tips är att sänka värmen, speciellt om man har elvärme, och använda mindre varmvatten. Det sistnämna innebär till exempel kortare tid i duschen och att man kör fulla disk- och tvättmaskiner.