Hur ska Västervik klara sin framtida dricksvattenförsörjning? Det var frågan på kommunens seminarium under tisdagen.
Många får sin vattenförsörjning från sjön Hjorten, där algblomningar har blivit ett allt större problem. Dessutom har vattennivåerna inte fyllts på som de borde, visar Västerviks vatten- och avloppschef Ruben Öberg med ett diagram. På flera håll i kommunen har bevattningsförbud införts under delar av sommarhalvåret.
I ungefär ett år har nu en projektgrupp arbetat för att göra upp en plan för Västerviks framtida dricksvattenförsörjning. Det pågår också försök till vattenbesparing genom att använda havsvatten för bevattning av grödor och att återvunnet vatten ska användas till exempelvis fotbollsplaner, kyrkogårdar och blomplanteringar.
Men högst upp på listan står arbetet med att hitta en ny huvudvattentäkt.
– Det finns ett antal sjöar med större tillrinningsområden än Hjorten, som till exempel Långsjön, säger Anders Fröberg, projektledare för arbetet med vattenförsörjningsplanen.
Som ett annat alternativ nämner han de grusåsar som finns både i kommunen och i grannkommunerna Vimmerby och Hultsfred, där man skulle kunna ta grundvatten.
Det finns också en hel del att göra med VA-nätet, som skulle kunna förbättra tillgången på dricksvatten.
– I Västervik är 85 procent av invånarna anslutna och vi har 40 mil vattennät som är utbyggt från 1905 och fram till i dag. Det är av allehanda material och har ungefär 25 procents spill, säger Ruben Öberg.
Att minska spillet är förstås också ett framtida mål. Några verktyg på vägen tror Ruben Öberg kan vara flödesmätare och tryckgivare, samt att kunna fjärravläsa vattenmätare. Då kan vattenläckor upptäckas tidigare och därmed sparas vatten.
Nu anser projektgruppen att det framför allt är viktigt att komma igång med förstudien för en ny huvudvattentäkt, eftersom det är en långdragen process, som kan ta 10-15 år, eller mer.
– Att öppna upp en ny vattentäkt måste föregås av en grundlig undersökning och det tar tid, säger Ruben Öberg.
– Men vi har ändå kommit en bra bit på väg, tack vare det arbetet som vi rean gjort, säger Anders Fröberg.