"Ge barn- och utbildningskontoret i uppdrag att ta fram förslag på förändringar i förskole- och grundskolestrukturen som minskar de fasta kostnaderna."
Så löd förslaget till beslut från förvaltningschefen Magnus Bengtsson när barn- och utbildningsnämnden skulle godkänna de ekonomiska ramarna för 2021.
Hans motivering till beslutet var att när de fasta kostnaderna, som till exempel fastigheter och kost, är dragna fanns det väldigt lite pengar över för att räkna upp den pedagogiska verksamheten.
– Vi vill värna att så mycket som möjligt av de resurser vi har går direkt in i klassrummen och barngrupperna, säger Magnus Bengtsson.
Förslaget splittrade politikerna. De fem ledamöterna från S, C och L sade ja medan de fem ledamöterna från M, SD, KD och WP sade nej. Vänsterpartiet lade ner sin röst. Det blev helt jämnt alltså, och ordföranden Marcus Fridlund (S) fick använda sin utslagsröst.
Kan det innebära nedläggningar av enheter?
– Det kan vi inte svara på än, det får förvaltningen återkomma om, svarar Marcus Fridlund.
Han säger dock att nedläggningar ofta inte ger några snabba ekonomiska vinster.
Bland partierna som röstade nej fanns Moderaterna. Ett viktigt skäl enligt Elin Landerdahl (M) är att kommunens övergripande budget bara är preliminär. Hon tycker att det är fel att göra en fördelning innan man till 100 procent vet om det här är ramarna som gäller. Även Vänsterpartiet, som lade ner sin röst, tyckte att det var för tidigt att fatta ett beslut innan den övergripande budgeten var klar.
Annette Torstensson (C) försvarar att man tar ett fördelningsbeslut redan nu.
– Verksamheterna behöver veta vad man har att arbeta efter.
I tisdagens VT varnade Lärarförbundet i en debattartikel för att årets budgetförslag kan leda till större barngrupper i skola och förskola, och att vi längre fram får se förskolor och skolor slås ihop eller läggas ner.
– Jag förstår oron. Jag hade hoppats på att vi skulle vara i ett helt annat läge i år, men med tanke på de skatteprognoser som vi fått, så är det här de pengar vi har att röra oss med, svarar Marcus Fridlund.
Moderaten Elin Landerdahl håller inte med:
– Vi vill att man centralt letar besparingar i administration och hyreskostnader, och sedan höjer barn- och utbildningsnämnden och socialnämndens budgetar, säger Elin Landerdahl.