?Universiteten lever kvar i det förgångna?

Framtidens lärande diskuteras på stor konferens i Västervik.

Foto: MAGNUS GLANS Mats Ericson, generaldirektör för myndigheten Nätuniversitet, tror på två sorters högskoleutbildningar i framtiden. På de stora lärosätena kommer det att finnas campusmiljöer attraktiva för ungdomar. Den andra verksamheten blir distansundervisning anpassad för vuxna, yrkesverksamma människor.

Foto: MAGNUS GLANS Mats Ericson, generaldirektör för myndigheten Nätuniversitet, tror på två sorters högskoleutbildningar i framtiden. På de stora lärosätena kommer det att finnas campusmiljöer attraktiva för ungdomar. Den andra verksamheten blir distansundervisning anpassad för vuxna, yrkesverksamma människor.

Foto:

Västervik2005-02-17 00:25
På onsdagen startade Structura Futura i Västervik. Ett seminarium om framtidens lärande på eftergymnasial nivå.
Det kan låta udda att Västervik är platsen för ett sådant seminarium. Lennart O. Werner från Regionförbundet visade statistik på andelen i arbetsför ålder med eftergymnasial utbildning. Kalmar län låg under riksgenomsnittet, och Västervik låg under länsgenomsnittet.
Det är alltså inte i något anrikt lärosäte som konferensen hålls. Å andra sidan är kanske platsen är väl vald. Konferensen handlade under första dagen en hel del om vilka möjligheter distansundervisning kan ge landsbygdsorter.

Mats Ericson, generaldirektör för myndigheten Nätuniversitet, gav några nya perspektiv.
? Många av de stora universitetsorterna lever kvar i det förgångna. För hundra år sedan var universitetets uppgift att göra pojkar till män på präst- och ingenjörsutbildningarna. Idag är många studenter äldre, de är redan ute i yrkeslivet och har ett jobb vid sidan av studierna, många av dem har barn. Trots det så föreställer bilderna på studenter i universitetens broschyrer ungdomar som kastar frisbee och spelar volleyboll.
I dag är det en trend att grundutbildningarna blir längre och längre. Civilingenjörsutbildningen var tidigare fyra år, nu är den fyra och ett halvt. Ett förslag är att den ska förlängas till fem år. Utvecklingen är densamma på fler områden.
? Jag tror inte att man kan göra en utbildning som ger ingenjören med stort I. Det kommer ändå att ta ett år ute i yrkeslivet innan ingenjören kan jobba för full kraft, sade Mats Ericson.

Istället tror han att universitet och högskolor i allt större utsträckning måste skapa vidareutbildningar som yrkesverksamma människor kan ta till sig på halv- eller kvartsfart samtidigt som de jobbar.
Det är här möjigheterna för en kommun som Västervik finns.
? Jag sade till en annan Smålandskommun: Bry er inte om ungdomsstudenterna! De är ändå förlorade. Rikta istället in era högskoleutbildningar på äldre som redan bor på orten. De stannar kvar, sade Mats Ericson.

Enligt honom ger den nya tekniken nya möjligheter inom distansstudier. Landsortskommuner behöver inte vara beroende av samarbete med den regionala högskolan. Utbildningar kan arrangeras med högskolor runt om i landet.
? Plocka den högskola som är bäst inom ett speciellt område, sade Ericson.
Konferensen går vidare idag, torsdag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om