Unikt projekt för framtida forskning
Vårdpersonal, barn och föräldrar i skapar gigantisk databas.
Jan-Åke Hammersjö är barnläkare vid Västerviks sjukhus och en av de läkare som är knuten till projektet. Han förklarar att meningen med Abis är att ta reda på orsaker till att barn får vissa sjukdomar.
- Det gäller framför allt diabetes, men också till exempel celiaki, inflammatoriska tarmsjukdomar och barnreumatism. Vårdpersonal från förlossningsavdelningar till barnavårdscentraler och barnmottagningar är inblandade, liksom föräldrar och inte minst barnen själva.
Man samlar in prover på barnen vid födseln, vid ett, två och ett halvt och fem års ålder. Det gäller blodprover, några hårstrån från både barnet och mamman, några milliliter bröstmjölk, urin- och avföringsprover.
Proverna kan man sedan använda för att dra olika slutsatser. I hårstrån och mjölktänder kan man till exempel se hur mycket miljögifter man har tagit upp i kroppen. Proverna kompletteras också med frågeformulär, där barnets föräldrar får svara på frågor om vad barnet äter, vad det har haft för infektioner och saker som rör den miljö som barnet vistas i, bostadsförhållanden och så vidare. Man tar också hänsyn till vaccinationer.
- Det här innebär inte att man omedelbart kan svara på alla frågor, säger Jan-Åke Hammersjö.
Flera forskningsprojekt pågår för fullt och Abis har redan gett värdefulla resultat som har publicerats i internationella tidskrifter och avhandlingar samt presenterats på internationella kongresser.
- Det blir aldrig klart, säger Jan-Åke Hammersjö. Det poppar upp nya projekt och nya frågeställningar utifrån databasen hela tiden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!