Ungdomssamordnaren vill öka inflytandet

Niklas Schön vill hjälpa till att starta ett ungdomsråd.

Västervik2002-02-15 06:00
Kommunens ungdomssamordnare Niklas Schön har på olika sätt försökt nå ut med information om hur han kan hjälpa ungdomarna till politiskt inflytande, och att förverkliga idéer.
- Min roll är inte att vara fixaren, men stötta och hjälpa till om ungdomarna har idéer, säger han.
Niklas Schön har en budget på 200 000 kronor, som kan pytsas ut till olika ungdomsprojekt.
- Så har man idéer så finns det möjligheter,fortsätter han.
Han upplever att det finns ett stort engagemang bland Västerviks ungdomar, men att gymnasieklassens insändare i VT även visade en känsla av maktlöshet.
- Det är tragiskt. Många ungdomar har den här attityden, och det är allvarligt. Men man vet inte hur specifikt detta är för just Västervik att de upplever att det inte finns något att göra.
I Karlstad kommun har man bildat ett ungdomsfullmäktige, och det finns även ett ungdomsråd som fungerar som en form av remissinstans för politikerna.
Niklas Schön är positiv till att även Västervik får ett ungdomsråd. Det behövs en bättre dialog mellan ungdomar och politiker, menar han.
- Vi är inte avogt inställda till ett ungdomsråd, men vi vill att det är ungdomarna som är drivande och tar initiativet. Vi ska inte starta ett ungdomsråd åt dem, men jag kan stötta dem.
Ett ungdomsråd är inte lösningen på allt. Det gäller därför att arbeta på bred front för att få inflytande, menar Niklas Schön.
- Det gäller att skapa grundförutsättningar och öppna engagemanget, och hitta nya kanaler för att föra upp ungdomsfrågor på den politiska dagordningen, säger Niklas Schön.
Matz Pettersson(s), ordförande i kultur-och fritidsnämnden, menar att politikerna visst tar ungdomarna på allvar.
- De har rätt i mycket, men det är en överdrift att säga att vi inte gör något. Så har ungdomar sagt i alla tider, men anstränger man sig och engagerar sig så finns det något för de flesta att göra, säger Matz Pettersson.
Ungdomsparlament, ungdomsfullmäktige, bidrag till Kaffehusets gymnasiekvällar, Kafé Vega, Musikens hus är några exempel på aktiviteter för ungdomar, som Matz Pettersson nämner.
- Ett av problemen är att det varit svårt för oss på förvaltningarna att få en fungerande kontaktyta på gymnasiet, men nu när det finns ett elevråd blir det nog lättare.
Även om bristen på resurser sätter gränser för exempelvis ett ungdomshus med olika aktiviteter, kan mer göras för att förbättra situationen.
- Kommer man med idéer försöker vi göra allt vi kan, säger Matz Pettersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om