Ungdomar får svar om kommunikationer

Västervik2002-06-10 06:00
Flera av de beslut som fattades på ungdomsfullmäktige tidigare i våras får beröm, men frågan är hur många som kan förverkligas.
Just nu vandrar besluten runt bland tjänstemännen på kommunen. Svar ska skrivas där tjänstemännen bedömer om besluten kan genomföras och vad det skulle få för konsekvenser.
Utvecklingsledaren Bruno Nilsson har fått gå igenom de beslut som fattats när det gäller kollektivtrafiken i Västervik.
På flera punkter ser ungdomsfullmäktige inte ut att få sin vilja igenom, men några framgångar kan skönjas.
Till exempel tyckte ungdomsfullmäktige att man borde se över vägar och trottoarer på landsbygden.
Bruno Nilsson håller med om att frågan är viktig:
-Vad hjälper det att ha en handikappanpassad busshållplats om rullstolar och rullatorer inte kan ta sig till hållplatsen på ett vettigt sätt, undrar han.
För att kunna lösa eventuella problem runt om i kommunen efterlyser han synpunkter från resenärer.
Ett annat område där ungdomarna får medhåll är bristen på busskurer.
-Det finns en ambition på kommunledningskontoret att fler väderskydd ska sättas upp. Kommunen har tagit fram ett enkelt, egendesignat skydd. Vi vill gärna ha förslag på platser som behöver väderskydd, skriver Bruno Nilsson i sitt svar.
Däremot ger han inget glädjebesked amgående ungdomarnas önskemål om året-runt-trafik på smalspåret.
- Det har utretts noggrant i början av 80-talet. Nackdelen är att smalspåret inte går in i samhällen som Gunnebo och Hjorted. Det innebär att vi måste komplettera med busstrafik. Tågen kan inte heller hålla en konkurrenskraftig hastighet.
Han tvingas göra ungdomsfullmäktige besviket på ytterligare en punkt som rör tågtrafiken. Fler stopp längs med Tjustbanan har efterlysts.
-Utvecklingen går åt motsatt håll. För att få ner restiderna till Linköping kommer i framtiden antalet stopp att minskas. I diskussioner om framtidens tågtrafik har det sagts att det bara ska vara stopp i Gamleby, Överum och Åtvidaberg på sträckan mellan Västervik och Linköping, berättar Bruno Nilsson, som fyller i att länstrafiken kommer att få ordna anslutningstrafik med buss från de mindre orterna.
Ungdomarna föreslog också miljövänliga bussar med alternativa drivmedel.
Bruno Nilsson svarar att vid den senaste upphandlingen fick man miljövänligare bussar. Däremot går de inte på något alternativt drivmedel eftersom det inte finns några etablerade alternativ.

Slutligen fanns en rad önskemål om tätare turer, billigare biljetter och fler nattbussar.
Där lämnar Bruno Nilsson frågan öppen för politikerna. Flera av förslagen är kostnadskrävande alternativt kräver omprioriteringar i trafiken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om