Så skyddar du dig mot falska Swishbetalningar

En ung person är misstänkt för bedrägeri efter att ha försökt betala med en falsk Swish-app på en pizzeria i centrala Västervik på tisdagskvällen.

Ung person misstänkt för bedrägeri efter att ha betalat med falsk Swish-app.

Ung person misstänkt för bedrägeri efter att ha betalat med falsk Swish-app.

Foto: Isabell Höjman/TT

Västervik2022-07-19 21:11

Enligt anmälan till polisen var det ett flertal ungdomar på restaurangen, och beställde pizza tillsammans för omkring 500 kronor. En av ungdomarna försökte betala med en falsk Swish-app, men personalen på pizzerian fattade misstankar och ringde polisen.

– Samma sak hände för någon vecka sedan, även då i Västervik, men då hann personerna från platsen. Därför var man kanske extra uppmärksam nu, säger polisens ledningsoperatör.

Redan i maj gick flera butiker i landet ut och berättade att de blivit utsatta för bedrägerier med falska Swish-appar. I Norrköping valde en butik att ta bort möjligheten att handla med Swish.

Då förklarade Charlotta Mauritzson, brottsförebyggare vid nationellt bedrägericenter, för SVT att det är appar som sprids via till exempel Tiktok och Instagram.

När personen sedan köper varor ser det ut som att hen betalat med Swish, och till och med de rörliga detaljerna syns. Men det kommer aldrig någon betalning.

Det kommer nu att göras en anmälan om bedrägeri, men eftersom personen är under 15 år och därmed inte straffmyndig kopplas socialförvaltningen in i stället. Eftersom många som begår de här brotten är under 18 år kan det innebära att föräldrarna blir skyldiga att betala skulden.

Swish vd Urban Höglund sa i maj till SVT att det finns sätt att skydda sig: Att skaffa Swishs företagsapp för att se betalningar i realtid, titta på sitt bankkonto at betalningen kommit in eller att integrera Swish i sitt kassasystem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!