Unga killar känner sig tryggare än unga kvinnor

Unga killar i Västervik och äldre kvinnor på landsbygden känner sig tryggast medan unga kvinnor i stan upplever större otrygghet.

Anna Norén, är säkerhetssamordnare i kommunen. "Det är fint att se att Västerviksborna känner sig relativt trygga i sin kommun", säger hon.

Anna Norén, är säkerhetssamordnare i kommunen. "Det är fint att se att Västerviksborna känner sig relativt trygga i sin kommun", säger hon.

Foto: Lotta Gometz

Västervik2022-11-30 17:00

Detta enligt polisens och kommunens trygghetsundersökning 2022 – en undersökning som genomförs årligen.

Men säkerhetssamordnare Anna Norén påpekar att man inte får dra alltför stora växlar på resultatet eftersom det statistiska underlaget i de olika undergrupperna är litet.

Utskicket gick till sammanlagt 600 slumpvis utvalda invånare i olika åldrar, hälften i centralorten och hälften på landsbygden. Och av dem svarade cirka 400 personer på enkäten. 

Svaren ger ett så kallat problemindex mellan 0 och 6 – ju lägre index desto större upplevd trygghet. 

– Årets problemindex är något högre än förra året (1,24 jämfört med 1,16) men det är lägre än problemindexen för 2016-2018, förklarar Anna Norén.

Generellt sett upplever sig Västerviks kommuninvånare tryggast av alla medborgare i lokalpolisområde Västervik, där ytterligare fem kommuner i regionen ingår, nämligen grannkommunen Vimmerby samt Hultsfred, Oskarshamn, Högsby och Mönsterås.

Undersökningen ställer frågor både om den upplevda känslan av säkerhet och den faktiska utsattheten. Det vill säga: Man får även svara på frågan om man själv har utsatts för något brott under det senaste året.

– Det är fint att se att Västerviksborna känner sig relativt trygga i sin kommun. 

Hur använder kommunen de här enkätsvaren i sitta arbete med säkerhetsfrågor?

– Vi kan till exempel arbeta mer aktivt och riktat med brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete där vi får indikationer på att det kan behövas en extra insats.

– Trygghetsundersökningen blir en pusselbit i den gemensamma lägesbilden av brottslighet och otrygghet i kommunen som kommunen och polisen tar fram. Lägesbilden ska analyseras och sedan ska vi gemensamt bestämma var vi ska sätta in åtgärder.

– Inom kommunkoncernen har vi ju möjlighet att jobba brottsförebyggande på många fronter – vi ansvarar för att ha en skola som rustar barnen med kunskap och framtidstro, en socialtjänst som skyddar och stöttar utsatta och en samhällsplanering som skapar trygga mötesplatser och motverkar segregation.
 

När det kommer till den faktiska utsattheten för brott blir det nästan samma siffror varje år, det handlar bara om små svängningar, förklarar Anna Norén. 

– Omkring 80 procent svarar att de inte har utsatts för något brott de senaste 12 månaderna.

– Undersökningen har genomförts i över tio års tid och resultatet är ganska stabilt, med små variationer, säger Anna Norén.

undefined
De vanligaste brotten som begås i kommunen är cykelstölder och bruk av narkotika, berättar Anna Norén.

Vilka är de vanligaste brotten som begås i kommunen?

– Cykelstölder och bruk av narkotika är vanligast.

Var det något i årets resultat som stack ut på något vis? 

– I Västerviks tätort påverkas resultatet av upplevda störningar från ungdomsgäng och missbrukare och det är något som polisen och kommunens verksamheter jobbar för att komma till rätta med. En glädjande sak är att den upplevda tryggheten på landsbygden är den bästa på flera år (0.73) och vi vill gärna tro att vårt riktade arbete där spelar roll, säger Anna Norén.

Finns det något konkret exempel som du kan dela med dig av?

– Ja. Ett exempel är Edsbruk där det var lite stökigt under en period. Vi träffade de boende som gav oss en bra bild av problemen och vårt samarbete ledde till att polisen ökade sin närvaro på orten och inledde en samverkan med näringslivet där medan kommunen bland annat genomförde åtgärder kopplade till trafiksäkerheten.

undefined
Säkerhetssamordnare Anna Norén.
Sammanfattning

Så här sammanfattar kommunen och polisen resultaten av årets undersökning:

Landsbygdsborna är tryggare än boende i tätorten (0,73 jämfört med 1,41).

Män är tryggare än kvinnor (0,95 jämfört med 1,41). 

Äldre, 65+, känner sig tryggare än yngre, 20-29 år (0,78 jämfört med 2,38). 

De allra mest trygga grupperna är unga pojkar, 16-19 år, i tätorten och äldre kvinnor på landsbygden (båda 0,46) 

Den mest otrygga gruppen är yngre kvinnor 20-29 år i tätorten (3,68).

Detta gäller upplevd trygghet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!