Unga läser upp betyg på Komvux

"Vansklig metod att räkna med eftersom de inte är garanterade plats."

Foto: MAGNUS GLANS
Brita Klint, rektor för vuxenutbildningen i Västervik, ser en ökad efterfrågan bland unga elever som kommer direkt från gymnasiet.

Foto: MAGNUS GLANS Brita Klint, rektor för vuxenutbildningen i Västervik, ser en ökad efterfrågan bland unga elever som kommer direkt från gymnasiet.

Foto:

Västervik2004-01-08 01:00
På måndag börjar vårterminen på vuxenutbildningen. Hur många elever som kommer att sätta sig vid skolbänken är inte helt säkert förrän vid uppropet, men det rör sig om några hundra. Enligt statistik från Statistiska centralbyrån har hälften av de yngre (18-24 år) nybörjarna på vuxenutbildningen som mål att höja sina gymnasiebetyg.
- Många laborerar med möjligheten att "man kan ju alltid läsa på Komvux", men det är en vansklig strategi för de kommer sist i kön, säger Brita Klint, rektor för vuxenutbildningen.
De som aldrig läst kurserna förut har nämligen förtur framför dem som redan gått dem, men av olika skäl inte lyckats, på gymnasiet.
- Jag tror inte att det är fel på gymnasieskolan. Jag tror helt enkelt att när man är ung är det mycket annat som lockar. Eller att det händer saker i livet. Andra återigen slappar bort skolan. Då hjälper det kanske inte hur man än lägger upp det.
Ändå uppskattar Brita Klint andelen unga inläsare födda 1983 och 1984 till mellan tio och femton procent.
- Vi har inte fler unga elever sett ett år tillbaka i tiden, men fem-sju år tillbaka har vi fler. Vi ser att medelåldern sjunker i vuxenutbildningen. Under den tidsperioden har vi fått en arbetsmarknad som luften har gått ur och där unga människor har svårt att få fotfäste. Då är många kloka och breddar sin kompetens istället.
Den konjunkturbundna arbetslösheten är alltså ett viktigt skäl till att så många unga väljer att studera. Under en tioårsperiod har andelen unga elever åtminstone fördubblats, säger Brita Klint.
- Jag tycker att efterfrågan bland unga elever ökar och det kommer antagligen att öka mer när de stora barnkullarna kommer upp på gymnasiet. Om man inte sätter P för det som statsmakterna har talat om.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om