Unga i Västervik har färre mobilskulder
Kommunikationsskulder är ett växande problem.
Foto: ANDERS STEINER Skulder för mobiltelefoni och internet, så kallade kommunikationsskulder, bland unga är ett växande problem. Kronofogdemyndigheten arbetar utåtriktat med att informera ungdomar i skolorna för att försöka mota Olle i grind så att trenden kan brytas.
Foto:
För ungdomar upp till 20 år är däremot siffrorna riktigt positiva eftersom bara två av 28 indrivningsärenden rör kommunikationsskulder, det vill säga 7 procent.
- Jag måste ge beröm till Västerviksungdomarna. I resten av landet är 40 procent av skulderna kommunikationsskulder, säger Väino Aus som är pressombudsman för Kronofogdemyndigheten i Region Kalmar län.
I Västerviks kommun uppgår de sammanlagda kommunikationsskulderna till 166 610 kronor bland ungdomar upp till 25 år.
Över lag är skuldbeloppen rätt höga, den största enskilda skulden är på 33 080 kronor till Tele2/Comviq. Annars ligger de flesta skulderna på 2 000-4 000 kronor.
- De drar på sig ganska stora skulder och klarar int av att betala för det går väldigt kvickt det här.
För att försöka bemöta problemet med ungdomars ökande skulder arbetar Kronofogdemyndigheten utåtriktat och informerar i skolorna om riskerna till exempel med att binda upp sig för olika mobiltjänster.
En undersökning som Kronofogdemyndigheten gjorde i höstas visar att de som tecknar mobilabonnemang ringer mer än de som har kontantkort. Den som har abonnemang tänker inte på hur mycket pengar det kostar och har inte kontroll över hur kostnaderna rasar i höjden.
- De som har kontantkort har koll för där betalar de oftast in sin månadspeng och då får de lära sig att hushålla, säger Väino Aus.
Ett problem som han ser är alla de billiga mobiltelefoner som säljs för en symbolisk summa som tvingar konsumenten att binda sig till en mobiloperatör för ett-två år.
- Man betalar två-tre gånger mer för telefonen på det här sättet.
Också svårigheterna att jämföra priser mellan olika operatörer vänder han sig emot.
- Den här mördande reklamen de går ut med gör att ingen kan räkna ut kostnaderna. Det går inte att jämföra olika operatörer för de spelar inte med samma regler.
- Det är viktigt att få ut det här för det är ett veritabelt mobilträsk.
Nu har Kronofogdemyndigheten på riksnivå inlett ett samarbete med Konsumentverket och Post- och telestyrelsen och bjudit in till diskussion med de olika operatörerna.
- Vi är intresserade av att höra deras syn på det. De tjänar ju pengar, men det måste de ju göra på ett schyst sätt.
Om det blir nödvändigt kommer de inblandade myndigheterna att föreslå lagändringar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!