Unga i vården känner oro för framtiden
Maria Källgren kan bli omplacerad och hennes reumatologskötersketjänst försvinna.
När nu medicin- och rehabklinikerna tillsammans måste spara 15-25 miljoner kronor är reumatologskötersketjänsten i fara.
- Det kommer kanske att dras in en del tjänster här, och då kan det mycket väl bli så att den här tjänsten dras in. Eller så kan någon som jobbat i 25 år få ta över.
I så fall kommer reumatolgikompetensen att saknas och den som eventuellt tillträder på tjänsten måste börja om från början. Men med "sist in först ut-regeln" gör att Maria Källgren och ytterligare en på mottagningen som bara arbetat några år är de som först kommer att få gå.
- Jag har lite vidareutbildning som reumatologsköterska, men det tar de inte hänsyn till. Det kan komma någon som jobbat i 20 år och peta bort mig. Det blir sämre vård för patienterna, men det blir vi unga som får flytta på oss.
Än så länge tror hon mer på att hon kommer att flyttas om till någon annan tjänst framför att hon skulle förlora jobbet. Men om de som är över 60 år och erbjuds garantipension tackar nej så får de unga som får gå i alla fall.
Nu är osäkerheten stor innan det kommit till beslut om hur gracerna ska fördelas mellan medicin- och rehabklinikerna. Ett möte mellan rehab och medicin ska äga rum den här veckan.
- Nu går vi bara och väntar på domen, det känns som det drar ut nu innan jul. Jag tror inte att det blir något besked den här veckan.
Hon konstaterar att det ju kan hända att hon får sparken. "Det är ju många som ska få gå." Och oron mal, hon tänker på det varje dag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!