Undvik att locka biltjuven
Ett bilinbrott innebär inte bara att saker blir stulna. Det kan förstöra en hel semester. Men genom att förstå lite om hur biltjuvarna tänker kan man minska risken betydligt.
Biltjuvarna vet vad de vill ha. Sommarturisten är extra utsatt, en tjuv är bra på att känna igen turister och han vet att chansen är stor att det finns mycket saker i turistens bil. Foto: Pressens Bild/Arkiv
Foto:
De gör inte nödvändigtvis sina inbrott på klassisk mark, det vill säga på ensliga gator där bilar står utan insyn. De kan likväl göra inbrotten där det finns gott om bilar med mycket värdefulla saker i. Som på golfbanan.
- Det är väldigt många golfklubbar som har stora problem med det här. Tjuven spanar på parkeringsplatsen och ser när någon lägger in sina klubbar för 15 000 kronor i bagaget och sedan går in för att äta lunch. Tjuven kan sno klubborna och vara borta väldigt snabbt. Brottsoffret kanske inte ens märker stölden förrän han eller hon kommer hem.
Det säger Mats Carlsson, försäkringsutredare på Larmtjänst. Han och hans kollega Stefan Spendrup arbetar dagligen med olika typer av bilbrott. Bilinbrotten är överlägset det vanligaste bilbrottet och det som oftast drabbar sommarresenären.
- Som turist är man extra utsatt. En tjuv är bra på att känna igen turister och han vet att chansen är stor att det finns mycket saker i turistens bil. Därför ska man helst undvika att parkera alldeles vid de stora turistmålen och inte lämna en massa saker i bilen, säger Stefan Spendrup.
Tjuven arbetar efter en enkel princip. Vinsten av brottet ska vara större än ansträngningen och risken för att bli upptäckt. Vid ett bilinbrott är ansträngningen nästan ingen alls och risken för att bli upptäckt är extremt låg. Det gör att vinsten inte behöver vara särskilt stor för att det ska vara värt besväret.
- Det gäller att se situationen med tjuvens ögon. Han struntar fullständigt i offrets kostnader eller hur förstörelsen av bilen står i relation till vad han vinner på inbrottet, säger Stefan Spendrup.
Tanken att något är för litet för att stjäla är alltså helt fel. Inget är för litet att stjäla.
- En påse är fullt tillräckligt. Det finns fall där tjuven stulit en kasse med sopor. Han vet ju inte vad som finns i påsen, men chansen är stor att det finns något som är värdefullt, säger Mats Carlsson.
Ett vanligt knep är att tjuven arbetar på större parkeringsplatser vid ett köpcentrum.
- Han spanar efter folk som ställer till exempel systembolagspåsar i bagaget och sedan går vidare till andra affärer. Tjuven vet att varje påse är värd flera hundra kronor, säger Stefan Spendrup.
- Men alla påsar med varor är intressanta. Nya jeans eller barnkläder, allt går att sälja, på internet eller via hälare.
Att göra inbrott mitt på en välbefolkad parkeringsplats är inget problem för tjuvarna.
- Du kan inte se på de här personerna att de är tjuvar, de ser ut som vanligt folk. De är snabba och fräcka. Det är ingen som tänker på - eller ens märker - att ett inbrott sker.
Därför ska man inte heller packa om bilen på en parkeringsplats. Många som är medvetna om inbrottsrisken plockar ut väskor, påsar och saker ur bilen och lägger i bagaget. Det är klokt att göra - men inte när man redan parkerat.
- Det får man göra innan man kommer fram. Gör man det på parkeringsplatsen så ser tjuven det och naturligtvis gör han inbrott i just den bilen då. Han vet ju att det finns massa saker i bagaget, säger Mats Carlsson.
Handdatorer med navigeringsprogram stjäls väldigt ofta. De lämnas i bilen, väl synliga, medan föraren uträttar några ärenden. De är lätta att stjäla och ger bra pengar till tjuven.
- Det enda som hjälper mot tjuven är att inte lämna kvar något alls i bilen. Helst ska det inte ens vara stökigt eller slarvigt i bilen, säger Stefan Spendrup.
- Om en tjuv söker av en rad med bilar så gör han inbrottet där det är störst chans att det finns saker. I en pedantiskt ren bil utan några synliga saker är chansen mindre att det finns något än i en bil med massa papper och saker på golvet.
Bilstölder är svåra att skydda sig mot, men en sak kan man i alla fall göra: vara rädd om nyckeln. Det finns massor av exempel på ficktjuvar som bara stjäl bilnyckeln för att sedan stjäla bilen. De vanligaste platserna där bilnycklar försvinner är på restauranger och omklädningsrum.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!