Pandemibonusen "nästan ett hån" – Lönekravet står fast

5 000 kronor i pandemibonus och eventuellt höjd lön i framtiden räcker inte. "Vi är sämst betalda i Sverige. Det är pinsamt", säger Linda Åkerman, en av Annagårdens undersköterskor som kämpar för en högre lön.

Högre löner för undersköterskor utlovas från både höger och vänster. I mitten står undersköterskorna själva, och undrar vad det är som dröjer. Från vänster:  Marie Forssén, Susanne Johansson, Aneta Zimoweska, Ida Senita Nilsson, Anna Wali och Linda Åkerman. "Det här är ju inget nytt problem", säger Marie.

Högre löner för undersköterskor utlovas från både höger och vänster. I mitten står undersköterskorna själva, och undrar vad det är som dröjer. Från vänster: Marie Forssén, Susanne Johansson, Aneta Zimoweska, Ida Senita Nilsson, Anna Wali och Linda Åkerman. "Det här är ju inget nytt problem", säger Marie.

Foto: Martina Gradian

Västervik2022-05-19 06:00

På korttidsboendet med 30 vårdplatser varierar vårdbehovet från de som behöver mellanlanda efter en sjukhusvistelse, till de som kräver vård i livets slutskede. Personalen har bjudit in politiker till studiebesök för att visa vilken bred kompetens som krävs. 

– Vi är som ett sjukhus i miniatyr, förklarar Susanne Johansson.

Hittills har endast en politiker nappat: Centerns Eva Olsson. Hon besökte Annagården 18 maj. Även Akko Karlsson (MP) och kommunalråd Dan Nilsson (S) avser besöka dem.

– Vi hoppas fler kommer. Det ser ju illa ut för de som inte kommer, säger Linda. 

Personalen fick lönepåslag när Annagården fungerade som evakueringsboende under pandemin, och en pandemibonus väntar. Men det kollegorna vill se är att grundlönen höjs med 5 000 kronor.

– Bonusen är 5 000 kronor före skatt. Det blir inte många kronor. Det är nästan ett hån, säger Susanne. 

– Det kompenserar inte att vi har gått i stridsmundering under två års tid, säger Marie Forssén.

– Vi har svårt att få tag i semestervikarier, och har själva inte fått ta ut semester sedan i höstas. Det skapar en stor stress. Och det beror på lönen, säger Susanne, som menar att folk väljer bort vården för mer högavlönade jobb. 

– Egentligen är det en fantastisk arbetsplats, men det måste bli attraktivt att jobba med människor, säger Linda. 

Kommunstyrelsen instämmer i att lönerna behöver höjas, och föreslår att det avsätts pengar till löneökningar i kommande års budgetar, på initiativ från Harald Hjalmarsson (M).

– Det här görs inte bara inför valet, utan gäller för kommande årliga lönerevisioner. Vi har inget emot bonusen, men lönen är viktigare än ett tillskott, säger han.

Kollegorna på Annagården tycker dock att det är mycket snack och liten verkstad, och siktar på att berätta om sitt jobb och sina krav på fullmäktige.

– Varför har de inte gjort något tidigare? Man behöver väl inte vänta tills man är sämst i Sverige, säger Linda. 

Dan Nilsson (S) spårar löneläget till det tidigare borgliga styret. 

– Vi avsätter medel för löneökningar idag, men det är inte helt lätt att hämta hem. 

Han är glad att kommunstyrelsen enats om en inriktning i medeltillskottet men menar att det är betydelselöst "om man inte håller vad man lovar" i budgetarbetet:

– Men jag kommer driva den frågan, säger han. 

Undersköterskornas löner

Enligt tidningen Kommunalarbetaren har Västerviks undersköterskor en medellön på 26 051 kronor per månad, lägst i landet.

"Pandemibonusen" är en premie på 5 000 kronor samt höjt friskvårdsbidrag till de som arbetat heltid under 2021. För de som arbetat mindre än heltid görs en anpassning av summan.

Inför att fullmäktige ska godkänna bonusen har kommunstyrelsen beslutat om ett tillägg i ärendet: att det ska tillföras medel i de årliga lönerevisionerna "med målet att nå konkurrenskraftiga löner".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!