På korttidsboendet Annagården i Västervik vårdas många svårt sjuka patienter, som kräver mycket vård och omsorg. De undersköterskor som jobbar där måste klara av mängder av olika extrauppgifter, så som att sätta katetrar, lägga om sår och ta prover. Sådant som i många fall görs av sjuksköterskor delegeras ofta till undersköterskorna, som därmed förväntas ta ett stort ansvar.
Annagården har dessutom fungerat som ett evakueringsboende under pandemin, med totalt 30 platser för covidpatienter från olika boenden i kommunen. Många har ställt upp och jobbat övertid, och knappt fått någon semester under jul- och nyårshelgerna.
Med detta som bakgrund menar personalen att undersköterskorna på Annagården är värda en betydligt bättre lön. I dag ligger deras löner på mellan 21 750 och 28 000 kronor i månaden.
– Vi vill ha 5 000 kronor mer för alla, eftersom vi har så stor kompetens på vår enhet, säger Linda Åkerman, en av de som står bakom initiativet från personalgruppen.
På fredagen träffade Linda Åkerman och hennes kollegor Susanne Johansson, Anne-Marie Cedergren och Pernilla Davidsson tre av kommunens ledande politiker för att lämna över namninsamlingen. De som skrivit under kräver att politikerna öronmärker en pott i nästa års budget för det önskade lönepåslaget.
Kollegorna berättade också för politikerna om sin arbetssituation, och passade på att bjuda in både press och de ledande partierna att gå bredvid personalen en dag på Annagården.
De tre politiker som mötte undersköterskorna utanför kommunhuset i Västervik var Marcus Fridlund (S), Akko Karlsson (MP) och Per Sverud (MP). De uppskattade initiativet från medarbetarna, men ville inte komma med några löften vad gäller kommande löneökningar.
– Jag uppskattar att vi har engagerade medarbetare, det är viktigt att vi lyssnar till dem, säger Marcus Fridlund.
Har de för låga löner?
– Jag är inte insatt i exakt hur deras löner ser ut, men generellt förtjänar vårdyrket högre löner och bättre arbetsvillkor.
Politikerna hänvisar dock till den lönebildningsmodell som finns, och att lönen ska sättas i diskussion med de olika parterna. Samtidigt tycker de att personalen sätter fingret på något viktigt.
– Annagården har ett specifikt uppdrag, och det får man beakta när man tittar på lönesättningar, säger Akko Karlsson.