I verksamhetsplanen för 2023 har socialnämnden lagt till två mål. Det första är att medborgarna ska bli mer självständiga. Det andra är att "vår arbetstid skapar mer värde för dem vi är till för".
Det första målet innebär att andelen personer med beviljade insatser ska minska. Nämnden påpekar att det inte betyder att den som behöver insatser, ska bli nekad det, utan att behovet av insatser ska minska genom bland annat förebyggande arbete, digitalisering och anhörigstöd.
Bakgrunden till målet är att kommunen framöver väntas få en kraftig ökning av antalet äldre, drygt 40 procent fler 80-plussare till år 2032, samtidigt som antalet invånare i arbetsför ålder minskar med fyra procent.
Det andra målet handlar om att tiden med varje omsorgstagare ska öka, och att den tid som läggs på exempelvis resor och administration ska minska. Dessutom ska personalomsättningen minska, liksom sjukfrånvaron på kort tid.
Västervik är en geografiskt stor kommun. Det ska väl inte vara så att de anställda känner att de behöver köra fortare mellan dem de besöker?
– Nej, säger socialchef Joakim Nyman.
Nämndens ordförande, Ingela Svensson (C), tycker att det borde finnas fler anpassade boenden, även på landsbygden. Då kunde de som behövde hjälp, bo nära varandra.
– Jag vet att det inte är så lätt att genomföra, men om viljan finns, skulle man kunna prova.
Förutom att det blev mer rationellt för kommunen, kunde det leda till minskad ensamhet.
Linda Åkerman, undersköterska på Annagården i Västervik, säger att det är vissa utredningar som just de måste göra, men de tar gärna emot hjälp med att skriva. Det finns ingen administration, som de kan välja bort, av sådant de gör i dag.
– Vi vill ha rena administrativa tjänster, att man anställer sekreterare, säger hon.
Hon tar som exempel den förändring som gjordes, när de fick en städare. Det gjorde att de plötsligt fick åtta timmar mer varje dag att lägga på omsorgstagarna.
Angående ambitionen att minska personalomsättningen, har hon ett annat råd:
– Höj undersköterskornas löner.
När det gäller målet att medborgarna ska bli mer självständiga, och att färre ska behöva insatser från socialnämndens sida, ser Linda Åkerman en risk för ökad ensamhet.
– Det är inte lätt att vara gammal i dag och bo själv hemma. Sedan ska man självklart jobba för att en individ blir mer självständig, om individen vill det.