Underbemannat på akuten

I och med att antalet besök på akuten ökat kraftigt under de senaste åren har akutavdelningen på Västerviks sjukhus blivit underbemannad. Personalen kan frivilligt extrainkallas på sin lediga tid via sms och nu ska man se över sina rutiner för att hitta en lösning på problemet, som stressar personalen.

Karl Landergren (till vänster) och Lennart Tedborn säger att man precis påbörjat ett förändringsarbete för att lösa bemanningsproblemen.

Karl Landergren (till vänster) och Lennart Tedborn säger att man precis påbörjat ett förändringsarbete för att lösa bemanningsproblemen.

Foto: Sofia Björkesjö

Västervik2013-02-27 08:02

De senaste åren har antalet patienter som söker sig till akutmottagningen på Västerviks sjukhus ökat kraftigt, 4 600 fler sökande på bara några år.

Däremot har personalstyrkan inte ökats i takt med tillströmningen, vilket lett till en stressad arbetssituation.

Nu ska man se över personalens arbetstider för att täcka de värsta luckorna, men bemanningen kommer ändå inte att räcka fullt ut. Under en sexveckorsperiod jobbar personalen redan 100 procent.

I dag är man tvungen att gå ut med mass-sms till ledig personal, för att kunna täcka upp när det behövs.

– Det brukar lösa sig men ett par gånger har det inte gjort det, säger Lennart Tedborn, avdelningschef på akutmottagningen.

Han säger att personalen berättat att de i perioder är stressade, mest över att känna att de inte räcker till, och att man nu från sjukhuset sida diskuterar flera lösningar, ett arbete som nyss påbörjats.

– Än är det inte tal om några nyanställningar och att ta in vikarier på timmar, är inte heller en enkel lösning. Att hitta kvalificerad personal är inte lätt, säger Karl Landergren, verksamhetschef.

– Vi har under några år fått en mer avancerad akutvård och att komma in utan utbildning och erfarenhet på en modern akutavdelning är väldigt svårt, säger han. Vi tar ibland in timvikarier men önskvärt är att man kan lösa det på avdelningen, vilket vi oftast kan göra i dag.

Ett problem är att flödet av patienter inte är konstant, utan att det finns perioder då det är lugnare, för att i nästa stund bli smått kaotiskt.

– Det är så stora variationer det handlar om, så det är svårt att förbereda sig, säger Karl Landergren.

Ibland har man kunnat låna in personal från andra avdelningar, att det går att göra är en fördel med ett mindre sjuhus, menar både Lennart Tedborn och Karl Landergren.

För tillfället försöker man styra om tiderna så att det finns mest personal när behovet är som störst, men tillströmningen väntas öka och lösningen är inte hållbar en längre tid.

– Vi lyssnar självklart på personalen. Än så länge är vi inte inne i någon storstadssituation men vi måste hitta en lösning innan vi kommer dit, säger Karl Landergren.

Han hoppas att situationen ska vara löst efter sommaren.

Allt fler söker

På några år har antalet personer som söker akutvård på Västerviks sjukhus ökat kraftigt, från cirka 16 500 till 21 100.

Antalet besök på dygn har förändrats, för cirka sju år sedan tog man emot 45 personer per dygn, motsvarande siffra i dag är nästan 58 stycken.

Toppnotering för ett dygn är 95 personer.

De senaste två åren har ökningen varit som kraftigast.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om