Underbara rätter av ogräs
Foto: MONIKA GOTTFRIDSSON Nässlor sägs vara den nyttigaste vilda växten vi har i Sverige. De lär innehålla minst 19 nyttiga vitaminer och mineraler. Dessutom smakar de delikat.
Foto:
Lika högt som man svär över de stickande uslingarna som plågar bara ben sommartid, lika jublande lycklig blir man över vårens första tallrik nässelsoppa.
De utsökta nässlorna är ett lömskt ogräs. De är fulla av små elaka brännhår, som går av när vi rör vid dem och fungerar som kanyler för att transportera ut giftet till våra arma fingrar.
Så här års sägs det dock att man kan plocka dem utan besvär. Tar man dem bara underifrån lär de heller inte brännas. Jag tar handskar, jag.
Nässlor bör helst plockas tidigt om våren, medan de fortfarande skiftar i rött. Ta gärna bara de översta toppskotten, där smaken är som bäst. Man kan skörda nässlor hela sommaren, så länge man håller sig till nya skott eller den allra översta delen - men då blir smaken betydligt kraftigare.
Nässlorna kan ses som en present till vårtrötta stackars människor i starkt behov av något uppiggande. Nässlor sägs nämligen innehålla minst nitton olika viktiga vitaminer och mineraler.
Se bara till att rensa och skölja dem ordentligt. Gärna i flera sköljvatten så att jord och grus försvinner. En knastrig nässelsoppa gör ingen glad, hur nyttiga den än må vara.
Så fort nässlorna har förvällts i kokande vatten slutar de att brännas och bära sig åt. Detta upptäckte redan romarna, som hyllade nässlan som en storartad delikatess.
Sedan dess har det argsinta ogräset alltid haft en mytisk status. Förr hette det att nässlor fick hönsen att värpa bättre, gjorde kornas mjölk fetare och smöret gulare. Nässlor skulle också vara bra mot reumatism.
Mycket är förstås trams. Men ingen kan säga att nässlor inte är nyttigt. Man kan plocka och frysa in eller torka, så räcker vårvitaminerna längre.
Och råkar man nu inte vara förtjust i nässelsoppa är alternativen oändliga. Hacka ner nässlorna i potatismoset, brödbaket, pajskalet, pastasåsen, pannkakssmeten, omeletten eller gratängen. Nässlor passar i princip i samma sammanhang som spenat, och tillagas på liknande vis.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!