Ulvaeus ger inte upp  men höjden är kapad

Detaljplanen godkändes av kommunen, men det tog tvärstopp hos länsstyrelsen. Sedan dess har alla väntat på Ulvaeus nästa dragning. Nu berättar han att han inte ger upp. Byggprojektet fortskrider.

Björn Ulvaeus berättade om sin fortsatta kamp på Frukostsoffan Visfestivalen på torsdagsmorgonen. Hans samtalspartners var Per Johansson och Harald Hjalmarsson. Foto: Magnus Karlsson.

Björn Ulvaeus berättade om sin fortsatta kamp på Frukostsoffan Visfestivalen på torsdagsmorgonen. Hans samtalspartners var Per Johansson och Harald Hjalmarsson. Foto: Magnus Karlsson.

Foto: Magnus Karlsson

Västervik2012-07-13 08:00

Mycket har förändrats sedan den ursprungliga planen lanserades sommaren 2010. Som VT kunde rapportera i gårdagens tidning handlar en stor del av Ulvaeus motgångar om riksintressena runt Västerviks siluett. Det finns starka krafter som helt enkelt inte accepterar att byggnader förändrar siluetten.

Detta innebär att det en gång rätt höga bygge som Ulvaeus tänkte skulle ta plats på Slottsholmen nu har kapats. Tanken är att husets höjd inte ska sträcka sig över de omgärdande trädtopparna. Nu fyra-fem våningar istället för de tidigare planerna om omkring tio-elva våningar. Men annars är idén för byggnaden ungefär densamma: i bottenvåningen ett publikt utrymme med café, restaurang och konferensmöjligheter. Och Ulvaeus utesluter inte att det även ska finnas butiker där. Ovanpå ska det vara lägenheter.

Två andra byggnader planeras. Den ena ska utgå från baksidan av dagens Slottsholmen och gå snett vänster ut i riktning mot Notholmen. På den platsen, i vattnet, tänker sig Ulvaeus en slags flytbrygga på pontoner eller pålar och på den vill han att ett hotell med två våningar med sammanlagt 60 rum. Här finns det planer om att använda sig av sjövärme.

Lite längre bort, bortom brovaktarstugan, men också i vattnet på samma sida tänker han sig ytterligare en byggnad. Bottenvåningen är tänkt att vara publik, kanske ska den ha något att göra med Visfestivalen och ruinens historia. Det är ännu inte bestämt. Och ovanpå ska det vara två våningar med lägenheter.

Men hur det blir med allt detta är ännu oklart. För även om Ulvaeus låter och ser mycket positiv ut har vägen än så länge inte varit smärtfri. Och hur de kommande turerna kommer att bli vet ingen något om i dag. Kommunen och Ulvaeus kan komma överens, men likväl har länsstyrelsen sista ordet även i nästa omgång.

Så här ser Ulvaeus tidsplan för projektet ut just nu. Observera, det här är en plan som fungerar i vad Ulvaeus kallar den bästa av världar:

Mars, 2013. Detaljplanen godkänns.

Hösten, 2013. Rivning och byggstart.

Sommaren, 2015. Bygget är klart efter ett och ett halvt års arbete.

Den totala kostnaden: 150-200 miljoner kronor.

En väsentlig skillnad mot det tidigare arbetet är att Ulvaeus i dag har god kontakt med just länsstyrelsen och den nye landshövdingen. Han säger att han har positiva känslor utifrån mötena. Dessutom arbetar han i dag tillsammans med en ny arkitekt, Robert Martin på Sweco.

- Jag var inte alls överraskad över att byggnaden stoppades av länsstyrelsen. Men man måste fråga sig vad siluetten betyder för människor här och nu. Jag tror att det här kan bli en vitamininjektion.

Han är mån om att förmedla att han står fast vid planerna om att projektet ska realiseras. Men han är inte villig att dra ner för mycket på ambitionsnivån.

- Jag vill inte kompromissa ihjäl projektet. Jag har en vision om ett landmärke och det vill jag inte släppa. Huvudbyggnaden kommer att bli lika stor som tidigare planerat, men inte lika hög. Ytan är densamma. Om det blir urvattnat eller konstigt då är jag inte med. Det är viktigt att projektet är långsiktigt. Det ska inte vara som med en sommarrestaurang som stänger efter sommaren.

Ulvaeus jämför arbetet med en musikal och om vikten att tro på grundidén.

- Det måste vara en stark grundidé som man kan återkomma till när man vacklar och självförtroendet tryter. Så var det när vi gjorde Kristina från Duvemåla.

Harald Hjalmarsson hyser förhoppningar om att bygget blir av. Så här kommenterar han det tidigare stoppet från länsstyrelsen:

- Vi kan inte cementera något vi inte är stolta över. Och ingen är emot ekonomisk utveckling, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om