Uknauppropet: ”Synd om det blir svårare att flytta hit”

30-åriga Adam Wiman är ordförande i intresseföreningen i Ukna, och en av de drygt 80 personerna som undertecknat uppropet om kulturmiljöklassningen som skickats till kommunstyrelsen.

Adam Wiman är ordförande i Uknas intresseförening. "Vi har haft en bra ökning av fastboende här, och det är det man vill ha. Det får inte bli svårare att flytta hit", säger han.

Adam Wiman är ordförande i Uknas intresseförening. "Vi har haft en bra ökning av fastboende här, och det är det man vill ha. Det får inte bli svårare att flytta hit", säger han.

Foto: Martina Gradian

Västervik2021-05-06 17:30

– Det är en ganska bra uppslutning, men jag tror att fler hade skrivit under om det inte varit pandemi, med tanke på att man inte står och pratar och skapar trängsel i affären i onödan, säger Wiman.

Uppropet menar att ”... byggnadsnämndens agerande kommer troligen innebära att många av husen i samhället blir sommarställen, vilket betyder att affär och föreningsliv försvinner”. Bakgrunden är inventeringen som gjorts av Länsmuseet till kommunens nya kulturmiljöprogram, där flera av kommunens mindre orter pekas ut som särskilt värdefulla områden. 

Utpekandet av särskilt värdefulla områden har legat till grund för flera beslut som fattats av miljö- och byggnadsnämnden. Vi har senast berättat om att en fastighetsägare i Ukna fått avslag på sin bygglovsansökan för en ny altan, då miljö- och byggnadsnämnden hänvisade till Länsmuseets utpekade av fastighetens exteriör som bevarandevärd.   

– Man har ju alltid varit lite rädd för att förlora det vi har i Ukna. Förskolan, föreningarna, affären och puben. Ukna har haft en bra ökning av fastboende, och det är ju det man vill ha, inte bara sommargäster. Även om de såklart också är välkomna, tillägger Wiman.

– Men det är ganska motigt på landsbygden redan, så det vore tråkigt om det blir ännu svårare. 

undefined
Adam Wiman är uppväxt i Ukna, och är mån om att engagera sig i ortens föreningsliv. "Man får en bättre livskvalitet när man bor på landsbygden", menar han.

Wiman förklarar att uppropet vill belysa hur landsbygdens orter påverkas av uppdateringen av kulturmiljöprogrammet. 

– Ukna har redan varit ett kulturmiljöområde. Men nu ska plötsligt småhusen från 40- och 50-talet bevaras. Jag tror alla är överens om att ingen vill riva gamla skolhusets farstukvist för att ställa ett betongblock där, men varje hus är unikt och det måste finnas en gräns, säger han. 

När ett hus pekats ut som särskilt värdefullt omfattas det av högre krav enligt plan- och bygglagen, och miljö- och byggnadsnämnden kan ställa krav på att material, placering och utformning samspelar med kulturmiljövärdena som redan finns. En villa i centrala Västervik kan alltså omfattas av samma krav som en villa i Ukna. 

– I centrala Västervik får man tillbaka pengarna om man renoverar efter konstens alla regler. Det får man inte här. Det är synd om det blir svårare att flytta hit, när det inte längre går att renovera ekonomiskt hållbart, säger Wiman.   

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!