Videon är inte längre tillgänglig
Bakgrunden är den giftskandal som just nu skakar Tyskland. När det uppdagades att dioxinhaltiga råvaror blandats i grisfodret började tyskt griskött att dumpas i Sverige. Här förädlas det till charkprodukter och det leder till att det blir svårt för svenska uppfödare att sälja sitt eget kött.
Mantorpköket låter inte precis som tyskt och det är det inte heller, men råvaran i skinkan kommer från Tyskland. Samma med Pärssons salami och Norrbodakorv original.
- Vi vet att konsumenterna i Sverige gärna köper griskött från svenska gårdar, säger Ingemar Persson, Lapserum, ordförande i Nordöstra Smålands grisföretagare. De vill veta att djuren har fötts upp enligt de svenska djurskyddslagarna och att hänsyn tagits till miljön när det gäller gödsel. Men det är inte lätt för konsumenten att snabbt se vad som verkligen är svenskt.
- På Mantorpskökets kallrökta skinka står det tydligt Sverige, men råvaran är tysk. Vi tycker inte att konsumenterna ska behöva leta fram läsglasögon och gå in på det allra mest finstilta för att kunna av göra var grisen är uppfödd.
Den svenska grisuppfödningen är i brant nedförslut. Vid inträdet i EU slaktades fyra miljoner grisar i Sverige. Nu är det tre och konsumtionen har inte minskat, snarare tvärtom. Skillnaden står importen för.
- Om ingenting görs så kommer den svenska grisuppfödningen att försvinna, säger Ingemar Persson. Svensk djurskyddslagstiftning är hård och det tycker vi är bra, men myndigheterna som beslutar om lagarna och som kontrollerar oss köper själva importerat kött som föds upp under förhållanden som är olagliga i Sverige. Det är hyckleri.
Hans Brandin
Läs mer i fredagens VT