Tydligare regler för landstingsanställda
Sammanfattning av gällande avtal.
- Det är inte på någon förekommen anledning, och vi gör ingen åtstramning. Det är helt enkelt en sammanfattning av gällande avtal och förordningar, säger landstingets personaldirektör Håkan Petersson.
Reglerna om bisysslor berör all personal som är anställd inom landstinget, från lokalvårdare till läkare. Personalen får inte ägna sig åt bisysslor som kan skada deras eller verksamhetens förtroende - till exempel om en läkare som är anställd vid ett av länets sjukhus dessutom är förtroendeläkare åt försäkringskassan och bedömer samma patient i båda sina roller. De anställda får inte heller ha bisysslor som inverkar negativt på deras ordinarie arbete genom att de krockar i tid eller medför en för tung arbetsbörda. Konkurrerande verksamhet är inte heller tillåten.
Fackförbunden SACO, Vårdförbundet, SKTF och Kommunal ställer sig i stora drag bakom innehållet i dokumentet. Läkarföreningen har emellertid invändningar mot en formulering i texten, som man anser ger utrymme för godtyckliga bedömningar från arbetsgivaren, vilket både SACO och Vårdförbundet instämmer i.
- Vi sätter oss inte emot detta, säger Fredrik Andrén, ordförande i Kalmar läns läkarförening. Vi vill bara vara med och hyfsa den här texten lite, så att den blir tydlig och bra.
Det finns flera fördelar med att personalen ägnar sig åt bisysslor, menar både Håkan Petersson och Fredrik Andrén. Det ger nya utblickar och erfarenheter, som personalen kan ta med sig tillbaka till sina ordinarie arbeten.
- Den vanligaste bisysslan bland läkare är att man arbetar inom sin specialitet, med den kunskapsbank som man har, på en annan ort, säger Fredrik Andrén.
Blanketter för inventering av bisysslor samt en blankett om förbud mot förtroendeskadlig bisyssla har tagits fram. Håkan Petersson betonar dock återigen att det inte är något problem.
- Jag kan inte erinra mig något fall där vi har förbjudit någon att ha en bisyssla, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!