Tvärvändning om simresorna

?Det tidigare beslutet var nog inte så bra?.

Västervik2004-10-21 01:00
Från och med kommande årsskifte så skulle skolelevernas resor till simhallen i Västervik inte kunna komma att genomföras såsom tidigare.
Ett beslut som togs redan i maj 2003 innebar att kommunen skulle spara in på badresorna. Ett resultat av alla de sparbeting som fanns och för den delen även finns.
? Men det beslutet får vi erkänna var inte så bra, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Mats Hugosson (c). Vi måste dra nytta av simhallen.

Enligt läroplanen från högsta ort skall kommunerna ordna med simundervisning och elever i årskurs 5 skall alla bli simkunniga.
En gjord utredning om simkunnigheten i västerviks kommun visade att 98 procent av eleverna i årskurs 5 2003 kunde simma 50 meter. Politikerna fastställde då begreppet ?att kunna simma? till att vara att eleverna i skolår 5 skulle kunna simma 50 meter i lugnt vatten.
Det blev lite bakläxa igen. Förvaltningschef Lena Karlberg och utvecklingsledare Gunnar Iselau har haft överläggningar med kultur- och fritidsförvaltningen och med idrottslärare i kommunen.
Resultatet av dessa har blivit att det inte längre är fråga om några 50 meter. Kriteriet för simkunnighet skall nu skrivas:
?Simkunnig är den som kan falla i på djupt vatten, få huvudet under och efter att åter ha tagit sig upp till ytan kan simma 200 meter i en följd, varav 50 meter ryggsim.?

Samtidigt upphävdes beslutet att från och med nyåret ej längre ge möjlighet till simresor.
Nu måste de 800 000 kronorna som skulle sparas hittas någon annanstans.
? Det kan bland annat ske genom en bättre samordning mellan skolorna och att elever som inte betraktas som simkunniga kan samåka, säger Mats Hugosson.
? Är det så att någon skola vill åka på badresa med alla elever så får skolan själv göra den prioriteringen.
? Vi måste hitta en lösning samtidigt som vi har kravet på oss att ha en budget i balans.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om