Två yrkesfiskare får skjuta säl
I Kalmar län har ytterligare fem fiskare fått tillstånd att skjuta gråsäl och totalt i ländet får 15 sälar skjutas.
Denna skyddsjakt på säl har införts på grund av de skador som sälen orsakar yrkesfiskarnas fiskeredskap. Dessa har länge krävt att få skjuta säl, för att minska skadorna.
Förra sommaren beslutades om skyddsjakt på 180 gråsälar utmed den svenska ostkusten, från Stockholm och norrut. Även yrkesfiskarna söderut i Östersjön ville ha rätt till skyddsjakt men motståndet här var stort.
Sälforskaren Terö Härkönen sa då nej till all säljakt söder om Stockholm
Först nu i juni i år fattades beslutet att tillåta en viss skyddsjakt även utmed kusten i Kalmar län.
Tidigare i vår beslutade Naturvårdsverket att skyddsjakt på säl får bedrivas på samma kustområde som förra året, med en total tillåten avskjutning på 150 sälar, de flesta i Norrbottens län.
Villkoren för skyddsjakten är bland annat att varje skjuten säl ska inrapporteras till länsstyrelsen, och att jakten avbryts när kvoten är uppfylld.
Dessutom får sälen bara skjutas från land och i närheten av fiskeredskapen, och inom vissa områden.
Förra året beräknades skadorna som beror på sälar till ett värde på omkring 40 miljoner kronor per år för kustfisket. De 18 miljoner kronor som staten betalar i ersättning täcker alltså inte ens hälften av detta.
Kustfiskets fångstvärde var 1997 180 miljoner kronor.
I Kalmar län är det årliga bidraget för sälskador cirka 400000 kronor till yrkesfiskarna.
Under mitten av 1900-talet och framåt minskade sälstammen betydligt i Sverige och allmän jakt förbjöds 1975. Sälen fredades helt mot jakt 1988.
Sedan dess har stammen ökat och var förra året uppe i närmare 10000 sälar. Under den första jaktperioden förra året sköts bara 58 av de lovliga 180 sälarna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!