Två grisuppfödare i Gamleby utvalda för extra bra djurhållning

Svenskt Sigill har valt ut fyra grisuppfödare, i södra Sverige, med extra bra djurhållning. Två av dem ligger i Gamleby.

Pernilla Elmqvist arbetar på Lapserums gård utanför Gamleby, en av de fyra gårdar i södra Sverige som valts ut att delta i den nya kvalitetsmärkningen. Ullevi Västergård i Gamleby är en annan.

Pernilla Elmqvist arbetar på Lapserums gård utanför Gamleby, en av de fyra gårdar i södra Sverige som valts ut att delta i den nya kvalitetsmärkningen. Ullevi Västergård i Gamleby är en annan.

Foto: Hans Brandin

Västervik2010-10-06 15:58
Tidigare i veckan lanserades "Ica selection gårdsgris", som är utvalda köttprodukter från fyra gårdar i södra Sverige. Gårdar med särskilt höga krav på god djuromsorg och miljöhänsyn. Totalt handlar det om 15 000 grisar per år från de fyra gårdarna.Två av gårdarna ligger strax utanför Gamleby - Ullevi Västergård och Lapserum. Samtliga är certifierade enligt Svenskt Sigill-kontrollmärkningen för svensk mat.Vad betyder det här för er, Ingemar Persson, Lapserum?:
- För oss betyder det att vi kan ge konsumenterna möjlighet att välja som kött som är framtaget efter djurhänsyn som överträffar svensk lag. Kött som konsumenten enkelt kan skilja från importkött och svenskt konventionellt kött. - Svensk djurskyddslag är en av världens strängaste. Men uppfödare, som Ullevi Västergård och Lapserum, där vi gör mer än lagen föreskriver har tidigare inte fått någon ekonomisk uppskattning för det. Visst är det trivsammare att arbeta som vi gör, men det kostar också mer.- Det är inte så många som har frigående grisar i tjockt halmlager. I övriga länder handlar diskussionen istället om ifall grisarna eventuellt inte ska stå helt fixerade året runt.- Svensk köttproduktion har minskat väldigt kraftigt sedan vi gick med i EU och det beror på att vi inte förmått tydliggöra skillnaden i uppfödning för konsumenten. Men nu efterfrågar medvetna konsumenter kött från grisar som garanterat haft det bra under uppväxten.Kommer ni att få mer betalt för köttet nu?
- Nu får vi äntligen bättre betalt, men det kostar också mycket mer än vanlig uppfödning. Exempelvis får vi inte använda soja som normalt är ryggraden i fodrets proteindel.Hur ersätts sojan?
- Det är inte helt lätt. Ärter och åkerbönor är bra proteinkällor, men det odlas väldigt lite i Sverige. Därför måste vi även ta till drank, en restprodukt från etanolfabrikerna och rapsmjöl efter oljepressning. Svensk ersättning av soja är fortfarande på utvecklingsstadiet. Enligt en färsk undersökning är Sveriges konsumenter mycket måna om god djuromsorg. Att djuren har det bra är i många fall avgörande för vilket kött vi väljer att ställa på bordet. Satsningen ICA Gårdsgris är ett samarbete mellan ICA, LRF och Svenskt Sigill och är ett led i att utveckla svensk livsmedelsproduktion samt tydliggöra de mervärden som finns när man väljer svenska råvaror. Sortimentet består bland annat av skinkstek, schnitzel, karré och fläskfilé.
Svenskt sigill
Svenskt Sigill-märkningen innebär att råvarorna alltid kommer från svenska kontrollerade gårdar och att strängare krav än svensk lagstiftning ställs på producenten.För ICAs gårdsgrisar gäller att slaktgrisarna enbart får svenskodlat foder, och innehåller därmed ingen importerad soja. Köttet kan spåras tillbaka till respektive gård så att konsumenten tydligt kan se på förpackningen vem som producerat köttet. Suggorna är alltid frigående och går i ströbädd med riklig mängd halm. Uppvärmningen av stallarna sker med förnyelsebar energi och slakterierna är också certifierade och ligger i nära anslutning till gårdarna. Och precis som allt kött märkt med Svenskt Sigill innehåller fodret till ICAs Gårdsgrisar inte GMO, genmodifierade organismer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om