I Lebo, nära Stämshult, finns tillstånd för fem vindkraftverk.
– Där har man meddelat att man tagit sitt tillstånd i anspråk, vilket innebär att man tänker sig börja bygga när som helst. Vi räknar med att de kommer börja bygga i närtid, säger Kåremyr.
En polisanmälan om brott mot artskyddsförordningen har gjorts mot vindkraftsbolaget, som börjat fälla träd i området. Om det finns tillstånd för att fälla träden kommer polisanmälan läggas ner, enligt polisen.
Det är Tjust fågelklubb som polisanmält. De har också överklagat mark- och miljödomstolens dom och inväntar besked om prövningstillstånd i mark- och miljööverdomstolen.
Likafullt är de första träden fällda.
I Lervik, mellan Totebo och Hjorted, finns tillstånd för åtta vindkraftverk.
– Placeringen är godkänd. Just nu samråder bolaget med oss kring detaljer. Vi tittar på att vägdragningar och uppställningsytor i huvudsak följer det tillstånd som finns, säger Västerviks miljöchef Lars Kåremyr.
I Tribbhult finns en ansökan om 22 verk (inte 16 som vi skrev i en tidigare version). Den har inte vunnit laga kraft än.
– Fram tills nyss pågick två processer. En om vetot, och en om tillståndet, säger Kåremyr.
Det är länsstyrelsen som beslutar om vindkraftverk får byggas eller inte, men för att länsstyrelsen ska kunna ge ett tillstånd måste kommunen ha gett grönt ljus. Och det gjordes. Men togs tillbaka, när närboende protesterade.
Det fick vindkraftsbolaget och markägare att reagera – de tyckte kommunen bröt mot äganderätten och rätten att bedriva näring. Det höll inte domstolarna med om.
Häromveckan kom kammarrättens dom: Det var lagligt för kommunen att dra tillbaka sitt tillstyrkande flera år efter att de faktiskt gett grönt ljus.
– Däremot vet vi inte vad den här domen får för effekt för själva tillståndet, säger Kåremyr.
Den bollen ligger nu hos Mark- och miljööverdomstolen. Flera fågelorganisationer och närboende strider för att stoppa projektet. Det finns också en möjlighet att kammarrättens dom överklagas till regeringsrätten.
Mark- och miljödomstolen konstaterade i april år att inga sakförhållanden har förändrats sedan kommunen gav grönt ljus till Tribbhultsprojektet. Kommunen ändrade sig på grund av opinionen, och därför bör man inte ta hänsyn till kommunens sena veto när man prövar om länsstyrelsen haft rätt i att bevilja tillståndet. Domstolen beslutade att Tribbhultsprojektet får tillstånd. Men det beslutet har överklagats, bland annat av kommunen.
Frågan är om nästa instans, Mark- och miljööverdomstolen, håller med om att Västerviks sena veto inte spelar någon roll. Ett beslut väntas 2023.
– Antingen kommer mark- och miljööverdomstolen att säga att det var rätt, och då får Tribbhultsprojektet sitt tillstånd. Eller så kommer de dra tillbaka tillståndet, säger Kåremyr.