Tusentals Västerviksbor anlitar svart arbetskraft

Var tredje svensk köpte förra året någon tjänst svart. Det visar en undersökning som Skatteverket har låtit Demoskop ta fram. Framförallt rör det sig om hantverksarbete och reparationer på bilar, båtar och hemelektronik.

Skattefusk. Lena Bengtsson på Skatteverket i Västervik är inte överraskad över de siffror som en ny undersökning tagit fram. Enligt köper en tredjedel av svenskarna tjänster svart.ARKIVFOTO: ANDERS STEINER

Skattefusk. Lena Bengtsson på Skatteverket i Västervik är inte överraskad över de siffror som en ny undersökning tagit fram. Enligt köper en tredjedel av svenskarna tjänster svart.ARKIVFOTO: ANDERS STEINER

Foto:

Västervik2005-11-22 00:25
Siffrorna från Demoskop, som sammanställts i en rapport från konsultföretaget Unionkonsult, visar att männen är överrepresenterade i statistiken. 37 procent av den manliga befolkningen svarar ja på frågan om de det senaste året köpt någon tjänst svart, att jämföra med 27 procent av kvinnorna.
Dessutom svarar välutbildade chefer och högre tjänstemän oftare ja på frågan än lågutbildade personer, och villaägare är överrepresenterade jämfört med människor som bor i lägenhet.
För Lena Bengtsson, chef på Skatteverkets kontor i Västervik, kommer siffrorna inte som någon överraskning.
- Även tidigare undersökningar har visat att det är högutbildade män i villa som köper flest svarta tjänster.

Några siffror över hur det ser ut i Västerviks kommun eller i regionen finns det inte. Men Lena Bengtsson ser ingen anledningen till varför det skulle vara annorlunda här än i andra delar av Sverige.
- Det här överensstämmer med de revisioner vi har genomfört. Jag är inte det minsta överraskad av siffrorna, utan de följer den magkänsla vi har haft på Skatteverket sedan tidigare.
Statistiken från Demoskop visar att Sveriges befolkning betalar svart för bland annat hantverksarbete, hushållsarbete och reparationer av bilar, båtar, möbler och hemelektronik.
Någon ånger verkar de flesta av de som anställer svart arbetskraft inte ha. 43 procent av de drygt 2 300 personer som ingått i undersökningen svarar att de är nöjda över att ha gjort en bra affär, medan endast 24 procent har dåligt samvete.
- Men vi ser att attityderna hos ungdomar har svängt. De är inte lika positiva till svartjobb längre, vilket beror både på att vi riktar mycket av vår information till just skolungdomar. Men det beror också på att många har märkt att det är otryggt att jobba svart, säger Lena Bengtsson.

Reglerna för när inkomsten från en tjänst ska redovisas och skatt betalas är dock luddiga. Gränsen går vid 100 kronor för när en kontrolluppgift ska lämnas till skattemyndigheten, säger Lena Bengtsson.
- Men samtidigt är det en gråzon. På Skatteverket är vi ju så klart mer intresserade av att komma åt de som fuskar mycket, än att jaga dem som kanske går ut med någons hund två gånger i veckan och inte redovisar inkomsterna. I slutändan är det det sunda förnuftet som måste råda.
Andel som det senaste året köpt tjänster svart
Kön:
Män: 37 procent
Kvinnor: 27procent
Ålder:
- 29 år: 25procent
30 - 49: 35procent
50 - 64: 34procent
65 - 89: 31procent

Bostadsform:
Villa/radhus: 38procent
Bostadsrätt: 28procent
Lägenhet: 24procent
Inkomst:
0- 200 000 kronor: 26procent
200 000- 300 000: 35procent
300 000- 400 000: 39procent
400 000 och uppåt: 37procent

Utbildning:
Endast grundskola: 29procent
Gymnasieskola: 29 procent
Högskola/universitet: 36procent
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om