Den som jobbar där det inte är möjligt att lämna sin arbetsplats för att ta ut en friskvårdstimme per vecka – kanske undersköterskor eller förskollärare – ska få 2 000 kronor i friskvårdsbidrag. Den som tar ut friskvårdstimmarna får 1 000 i bidrag.
Dessutom slopas kravet på att den anställda måste betala 25 procent av kostnaden oavsett om totalkostnaden ryms inom friskvårdsbidraget.
Förhoppningen är lägre sjukskrivningstal och friskare, gladare, anställda. Ändringarna har införts på prov i några verksamheter.
– De som haft det på prov har varit nöjda, säger kommundirektör Anders Björlin.
Hur mycket kostar den här satsningen?
– Jag har inga direkta siffror nu. Självklart kostar det en slant om vi skulle ersätta varje timme för kommunens 3 500 anställda. Men förhoppningen är att det ska bidra till bättre folkhälsa och lägre sjukskrivningstal, och att vi ska kunna vara en attraktiv arbetsgivare både inför rekrytering och för våra befintliga medarbetare, svarar Björlin.
Har bristen på friskvård varit ett hinder för rekrytering tidigare?
– Det är svårt att mäta att just friskvård skulle varit ett hinder. Däremot är det så att om man har ett brett paket med personalförmåner blir man en attraktiv arbetsgivare. Många kommuner och regioner har den här typen av förmåner, och de tär viktigt att vi är med och hävdar oss, säger Björlin.
Fullmäktige ska besluta om ändringarna innan de kan träda i kraft.