Tusentals gamla bilder samlas i nytt nätarkiv

Fotoarkiv med 37 000 bilder är nu tillgängligt på Kalmar läns museums hemsida.

Tore Lundgren på Väderskär fotograferades 1951 av Nils Nilsson när han byggde skötar.

Tore Lundgren på Väderskär fotograferades 1951 av Nils Nilsson när han byggde skötar.

Foto:

Västervik2005-01-22 00:25
Sedan 1999 har man på länsmuseet i Kalmar arbetat med att scanna in bilder från museets arkiv till en databas. I december gjordes databasen tillgänglig för allmänheten via länsmuseets hemsida på internet. 37.000 gamla fotografier finns nu samlade här.
Bildarkivet är en verklig skatt, med bilder från 150 år tillbaka från hela länet. De flesta bilder är från Kalmar, närmare 21.000. Från Västerviks kommun finns
2.259 bilder inlagda.
- Vi har börjat lägga in bilder från Kalmar stad och fortsätter sedan ortsvis, berättar Eva-Lena Holmgren som leder arbetet med databasen.
- Vi vill också ta med bilder som har anknytning till andra projekt på museet och därför har vi efter Kalmar fortsatt med bilder från skärgårdssocknar och från Vimmerby.

Länsmuseet har en kvarts miljon bilder i sitt arkiv. Alla kommer inte att scannas in utan ett urval sker. Arbetet kommer att fortsätta länge till.
- Databasarkivet är till för allmänheten och vi gör ett urval av de bilder vi har och väljer de som vi tror är de mest intressanta för allmänheten. I många fall kan det vara flera fotografier som visar något från olika håll, till exempel vid en utgrävning, och då kommer ju inte alla bilder med.
De bilder som nu läggs in är från det geografiskt ordnade arkivet av fotografier. Vissa andra mindre arkiv har också lagts in redan, till exempel fartygsarkivet. Så småningom ska också glasplåtsarkivet scannas in.
Sex personer arbetar med inscanningen av bilder. Arbetet finansieras främst med statliga medel via Riksantikvarieämbetet men också med bidrag från Kalmar kommun.

Den allra äldsta bilden är från 1856. En av de tidigaste är en bild över Gamleby från 1860. Här ser vi att mellan kyrkan och Åby herrgård ligger åkrar, en ladugård och herrgårdens trädgård där det nu är centrumbebyggelse. Mycket förändras på 145 år.
- De gamla stadsbilder vi har är särskilt intressanta. Vi har aktivt letat efter senare bilder med samma motiv, mest från 70-talet. Hur det såg ut då är ju nästan borta nu.
- Söker man i arkivet efter en plats, till exempel Larmtorget, så kommer både de nyare och de gamla bilderna fram, berättar Eva-Lena Holmgren.

Databasarkivet når man via en länk i vänstermenyn på hemsidan www.kalmarlansmuseum.se. Då kommer du till en sida där du når sökfunktionen. Här finns många olika sätt att söka efter bilder, till exempel på sockennamn, motiv, personer etcetera.
Sökmotorn trunkerar ord, vilket betyder att om du skriver "tjär" när du letar efter tjärbränning får du upp bilder med både orden stjärngossar, tjärat tak och gjutjärn i bildtexten. Söker du till exempel på Lofta får du upp bilder från både Lofta och Loftahammar. Men flera förvalsmenyer gör det lätt att söka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om