Tusen i protesttåg mot jobbflytt

"Företaget ska få betala vad det kostar att bryta ett avtal."

”Förbjud vinstgående företag att flytta” var ett av många krav i lördagens stora manifestation i Västervik mot Electrolux planerade flytt av dammssugartillverkningen från Västervik till låglönelandet Ungern. Foto: ANDERS STEINER

”Förbjud vinstgående företag att flytta” var ett av många krav i lördagens stora manifestation i Västervik mot Electrolux planerade flytt av dammssugartillverkningen från Västervik till låglönelandet Ungern. Foto: ANDERS STEINER

Foto:

Västervik2004-03-22 01:00
- Får man bryta ett avtal, i detta fall mellan ett företag och dess anställda, hur som helst?
- Nej, definitivt inte. Ni måste stå på er och kämpa. Ska Electrolux bryta avtalet med er ska de få betala vad det kostar. Det är, på ren svenska, deras förbannade skyldighet! Många av er har ju satsat hela sitt liv på Electrolux.
Det sa LO:s vice ordförande Erland Olausson vid lördagens manifestation mot Electrolux planerade flytt till Ungern.
I riktigt aprilväder, med friska vindar och täta regnskurar, deltog uppskattningsvis tusentalet Västerviksbor i demonstrationståget mot företaget Electrolux planer på att flytta all dammsugartillverkning från Västervik till sin ungerska fabrik.
Flytten innebär ett hårt slag mot Västervik. Alla 520 anställda på fabriken blir arbetslösa.
Demstrationståget utgick från Hamnplanen och man tågade upp till Stora torget.
- De anställda i Electrolux har i ett halvt sekel troget uppfyllt sin del av avtalet gentemot arbetsgivaren     de har levererat sitt arbete och skapat vinster för företaget.
- Nu är det Elextrolux tur att också leverera sin del, att ta sitt ansvar för de anställda i Västervik, sade Erland Olausson som även är LO:s avtalssekreterare.
- Electrolux är ett lönsamt företag som påstår att de ska tjäna ytterligare 140 miljoner kronor per år genom att flytta produktionen till Ungern.
- Samtidigt föreslår man bolagsstämman att åtta personer i styrelsen ska få dela på 3, 7 miljoner i bonus.
Olausson sade att om det vid en genomgång av företaget visar sig att det finns delar av verksamheten som kan bedrivas lönsamt i Sverige, så ska den verksamheten också stanna kvar här.
I kortegen sågs åtskilliga plakat, bland anat ett med texten "Våra jobb ditt ansvar, Stråberg". Här fanns även bild på ett Gripenplan.
"Var är folkhemmet?" frågade ett annat plakat.
Gunnar Jansson, som till vardags arbetar för arbetsgivarsidan på Electrolux personalavdelning, fanns också med vid lördagens demonstration.
- Jag ser det dock inte alls som att jag sitter på två stolar, säger Gunnar Jansson som inom kort blir ny ordförande för Arbetarkommunen.
Västerviks nye LO-ordförande Dan Nilsson skrädde inte orden när han talade om den planerade flytten:
- En hel stadsdel byggdes upp kring Elecxtrolux i Västervik. Många har arbetat där hela sina liv. Det är grymt att ett enda pennstreck, trots en årsvinst på 164 miljoner, får innebära nedläggning och en flytt.
Stefan Löfvén, Metalls vice ordförande, oroar sig djupt för dagens "kvartalskapitalism":
- Ibland lägger företag ned för att de går med förlust. Men så är det ju inte alls här. Electrolux går tvärtom bra. Denna utveckling kan bli ett allvarligt hot mot jobben på alla svenska företag.
- Vi ska inte rikta vår ilska mot de ungerska arbetarna, de värnar bara sina jobb. Däremot har Electroluxledningen ett tungt ansvar mot er i Västervik. I det fall de gör allvar av sina planer måste de skaffa fram annan produktion, fastslog Stefan Löfvén.
- Kunde Ericsson ställa upp med en rejäl slant vid sina neddragningar så kan även det välmående Electrolx göra det.
Löfvén berättade avslutningsvis att Metalls ordförande Göran Johnsson nu har begärt en träff med Electroluxchefen Hans Stråberg om hur Electrolux har tänkt sig framtiden i Västervik.
Västerviks egen sånggrupp Abalone Dots framträdde därefter med en gospel som flickorna satt egen, lokal text till, "Electrolux is leaving. Til Ungern they will go, and leave this town i sorrow".
I takt med att talen fortsatte och regnet föll glesnade åhörarleden alltmer. Mot slutet var där högst 300-400 personer.
Riksdagsman Krister Örnfjäder (s) ansåg det vara märkligt att ett företag som går så här pass bra bara flyttar från Västervik:
- Trots en fin utveckling, bra orderingång och ständigt uppnådda nya mål.
Kommunalrådet Harald Hjalmarsson medgav att det ser dystert ut i Västervik nu:
- Men faktum är att jag den senaste tiden samtidigt mött en stor beslutsamhet bland Västerviksborna. Nämligen inställningen"nu ska vi gå vidare och fortsätta utveckla Västervik".
- I kommunledningen har vi sju arbetsgrupper som jobbar med att försöka skapa nya arbetstillfällen. En nyckelfråga är att vi får järnvägen till Linköping utbyggd snarast.
- En restid på en timme möjliggör arbetspendling i bägge riktningarna, säger Hjalmarsson som förutsätter att Electrolux går in med stora ekonomiska resurser om det blir en flytt.
Från Västerviks gymnasium framträdde även eleverna Elin Lönn och Johannes Regell. De båda uppmanade till gemensam kamp för att försvara jobben i Västervik.
- Om det blev flera kvinnor i bolagsstyrelserna skulle de förmodligen inte tänka lika mycket på vinster som nu, trodde Elin Lönn.
- En ändring måste till så att det blir svårare för företag att lämna Sverige. Det ska kosta minst tre årslöner per anställd, sade Johannes Regell.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om