Turné som kräver slagfärdighet

Framnäs slagverksensemble visade upp sin musik för gymnasieelever.

Mikael Milton går första året på Framnäs folkhögskola. Han gillar slagverk och är nu ute på en veckolång turné, som ingår i undervisningen. Foto: ANDERS STEINER

Mikael Milton går första året på Framnäs folkhögskola. Han gillar slagverk och är nu ute på en veckolång turné, som ingår i undervisningen. Foto: ANDERS STEINER

Foto:

Västervik2004-01-29 01:00
PÅ golvet i gymnasiets aula ligger ett virrvarr av instrumentväskor och garnklädda trumpinnar sticker upp som färgglada godisklubbor. Från trälådor hämtas klingande klockspel, pukor och vibrafoner upp på scenen.
Men Mikael Milton från Västervik känner sig bara en aning stressad, trots att konserten snart ska börja.
Tillsammans med tre kurskamrater från Framnäs folkhögskola och två studenter från högskolan i Piteå, befinner han sig på turné i Småland. Efter Hultsfred och Kalmar är det nu dags för Västerviks gymnasium att få lyssna på Framnäs slagverksensemble.
Det är nämligen slagverk som dominerar Mikael Miltons tillvaro på folkhögskolan och på fritiden. Han gillar slagverksmusik eftersom det är brett, fritt och roligt.
- Det är kul eftersom det är ett bra tryck i musiken och man kan spela ganska så maffigt. Det är också väldigt varierat när det gäller vilket instrument man kan spela och vilka rytmer som kan användas, säger Mikael Milton.
Mikael har valt klassiska slagverk som inriktning på sin utbildning. Den skiljer sig från inriktningen trumslagverk genom att den är bredare.
- Vi spelar allt möjligt, medan inriktningen trumslagverk är en afro-och jazzlinje.
PÅ lektionerna arbetar eleverna mycket med improvisation, men i undervisningen ingår även satslära, gehörslära, körundervisning och nödvändiga teknikövningar.
- Det är väldigt viktigt med tekniken så att man inte skadar handlederna. Man måste också värma upp ordentligt så att man inte blir stel.
Under den veckolånga turnén ger ensemblen först en konsert och berättar sedan om de olika slagverken. Mikael förklarar att exempelvis marimban och vibrafonen är melodiinstrument, medan de flesta andra har en fast ton.
22-årige Mikael Milton är inte nybörjare på området slagverk. Han fick sitt första trumset redan 1991 och har spelat sedan dess.

- Under åren har jag fått upp ögonen för andra slagverk. Jag gillar alla eftersom de är så olika, men marimban är kanske en favorit.
- Man kan göra i stort sett vad som helst med slagverk och det finns också mycket skriven musik för slagverk.
Mikael gjorde även lumpen i arméns trumkår, dit cirka 200 värnpliktiga söker varje år och 25 antas.
- Vår uppgift var att spela vintertid under vaktparader. På vintern kan arméns vanliga musikkåren inte kan spela eftersom det blir för kallt om händerna.
Mikael tänker satsa på musiken i framtiden. Men först ska han läsa minst ett år till på Framnäs folkhögskola. Därefter vill han kanske fortsätta på en musikhögskola. Kanske blir han så småningom musiklärare eller yrkesmusiker.
- Men jag tar ett år i taget så länge, säger Mikael innan han kliver upp på scenen igen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om