Vi ställde frågan till Jakob Franzén, destinations- och turismansvarig på Västervik Framåt, Gunnar Boman, vd på Västerviks Resort och Andreas Nilsson, hamnvärd på Slottsholmens Marina. Detta apropå en läsares oro inför att det nu, i coronatider, kommer många turister – inte minst utlandsturister – till kommunen.
– Just nu för vi en dialog med kommunen om vilken typ av information vi ska gå ut med, information som ska vara tillgänglig på flera språk och plattformar så att den når alla, säger Jakob Franzén.
– Det handlar ju i mångt och mycket om att hela tiden påminna om Folkhälsomyndighetens uppmaningar om att hålla avstånd, tvätta händerna och hålla sig hemma vid symptom. Det blir lite grand som ett mantra, och kanske kan det upplevas som tjatigt. Men det gäller ju att alla inser att det finns ett egenintresse i att följa rekommendationerna. Samtidigt får det inte bara bli "pekpinnar".
Jakob Franzén poängterar att det inte finns några särskilda restriktioner som gäller turister från andra länder.
Gunnar Boman på Västervik Resort anser att man på resorten är väl förberedd inför denna speciella turistsäsong. Flera åtgärder har vidtagits som ska underlätta för gäster och personal att hålla avstånd.
I servicehusen har man bland annat stängt av vartannat handfat, och omklädningsrummen till upplevelsebadet hålls stängda den här sommaren.
– Man får byta om i sin stuga eller i omklädningshytter utomhus. Jag tror att det kommer att fungera bra, säger Gunnar Boman.
– I övrigt uppmanar vi gästerna att i möjligaste mån använda egna toaletter, kök och duschar och inte använda gemensamhetsutrymmena i onödan.
Precis som Jakob Franzén betonar han vikten av att delge information och att påminna om de försiktighetsåtgärder som alla bör tänka på.
– Det finns en allmän tendens nu att folk börjar slappna av och glömma sig och det är lite oroande, menar han.
– Vi har ju fördel av att vi är en så stor camping. Man kan sprida ut sig på ett område om 94 hektar och behöver inte trängas. Så är det ju inte på alla campingplatser.
På Slottsholmens Marina har man en ganska coronasäker anläggning sedan tidigare, menar ägaren och hamnvärden Andreas Nilsson.
Inga särskilda förbehåll har egentligen införts.
– Nu är det dessutom lågsäsong och man slipper ligga kloss inpå varandra. Det är inte trångt. Och utlandsturister har vi ännu så länge ytterst få.
– Det vi är extra noga med nu är städrutinerna. Vi "spritar" kranar och handtag.
– Den nya servicebyggnaden har separata rum så att man är en i taget där inne, inte öppna ytor för flera personer.
Till skillnad från flera andra europeiska länder har Sverige alltså inga restriktioner mot inresande från andra EU-länder.
Och enligt Svante Werger, särskild rådgivare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, finns en utbredd oro över att utländska turister kanske har en bild av att allt är som vanligt i Sverige och att man därför kan bete sig som innan pandemin när man befinner sig här.
Under en av Folkhälsomyndighetens presskonferenser nyligen förklarade han att myndigheten i år satsar på utökad information för utländska turister från och med midsommarveckan. Där ska tydligt framgå att turister i Sverige, svenskar som utländska, ska följa rekommendationerna på plats.