Tumör upptäcktes inte pojke förlorade synen
Mamma kritisk till hur undersökningen utfördes.
Pojkens mamma har nu anmält barn- och ungdomskliniken vid Västerviks sjukhus till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.
Det var i december som pojken för första gången berättade för sin mamma att det stack i hans kind. Han hade ont och kunde inte tugga på ena sidan.
Efter besök på vårdcentral fick pojken tid på barn- och ungdomskliniken i Västervik eftersom man misstänkte att det kunde röra sig om borrelia. Ett ryggmärgsprov visade att så inte var fallet och familjen blev ombedd att avvakta hur det hela skulle utveckla sig.
Men pojken blev inte bättre. Mamman berättar i sin anmälan att han vaknade flera gånger per natt på grund av sin smärta, och att han fick känselbortfall på kinden. Läkare på barn- och ungdomskliniken tyckte dock fortfarande att man skulle avvakta. Pojken fick penicillin ifall det ändå skulle vara borrelia.
Till slut orkade inte pojken gå i skolan längre, eller leka med sina kompisar. I början av januari blev han inlagd på barnavdelningen och några dagar senare röntgades hans hjärna efter att mamman uttryckt rädsla för att det skulle kunna vara en tumör.
Men någon tumör hittades inte vid det tillfället.
På barn- och ungdomsavdelningen vidhöll läkare att det inte var något fysiskt fel på pojken. I stället erbjöd man sig att ordna en tid på barn- och ungdomspsykiatriska kliniken, BUP.
I slutet av januari upptäckte mamman att pojkens ena pupill var större än den andra och att ögat inte hängde med som det skulle. En undersökning visade att han inte såg någonting på det ögat. Pojken undersöktes med magnetkamera och den här gången hittades en tumör under hjärnan. Anledningen till att den inte upptäcktes vid första undersökningen, var att det då enbart var hjärnan som röntgades, inte resten av huvudet.
Efter många månader av operationer och behandlingar är pojken nu på väg att repa sig. Men mamman är fortfarande kritisk till det bemötande familjen fick när den sökte hjälp på barn- och ungdomskliniken.
"Jag tycker inte att personalen i Västervik tog oss på allvar. Man kände att man inte blev trodd på hur NN (pojkens namn) försämrades hela tiden", skriver mamman i sin anmälan.
Mest allvarligt ser hon på att man inte lät den första röntgenundersökningen omfatta hela huvudet. Om tumören hade upptäckts redan då, hade den kunnat tas bort innan den vuxit och tryckt på synnerven så länge att synen förstördes, tror hon.
Mamman är också förtvivlad över den långvariga smärta som sonen fick utstå.
Kliniken får nu tillfälle att bemöta kritiken innan hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd fattar ett beslut. VT har sökt, men inte lyckats nå chefen på barn- och ungdomskliniken.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!