Tufft för husägare med nya regler
I år får en del, men inte alla, sänkt fastighetsskatt. Samtidigt höjs vinstskatten vid bostadsförsäljning och alla uppskov beläggs med en ränta.
Sålt villan. Äldre som sålt huset med stor vinst efter många års ägande och flyttat till lägenhet kan drabbas hårt av uppskovsskatten. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Foto: Hasse Holmberg
Kort om nya fastighetskatten
Fastighetsskatten har ersatts av en kommunal fastighetsavgift på 6 000 kronor per år. För småhus med taxeringsvärden under 800 000 blir fastighetsavgiften 0,75 procent av taxeringsvärdet, alltså max 6 000 kronor. Maxbeloppet höjs i takt med inkomstbasbeloppet varje år. För flerbostadshus sänktes den 2007 från 0,5 till 0,4 procent. Det har införts ett maxtak på 1 200 kronor per lägenhet. Om en fastighet byter ägare får den som ägde fastigheten vid årets ingång betala fastighetsavgiften för hela året. Kapitalvinstskatten vid bostadsförsäljning har höjts från 20 procent till 22 procent av vinsten. Det gäller också gamla vinster som man fått uppskov med. Uppskovsbeloppet är maximalt 1,6 miljoner kronor per bostad för försäljningar från och med i år. Möjligheten till fortsatt uppskov har slopats när en bostad övergår genom arv, testamente, gåva och bodelning. Undantag görs för vissa övergångar inom familjen. Uppskovsreglerna vid köp av billigare bostad har ändrats. Istället för att få uppskov med nya bostadens inköpspris i förhållande till gamla bostadens försäljningspris får man minska uppskovet med skillnaden i bostädernas pris i kronor räknat. Gamla och nya uppskov beläggs med en ränta, eller skatt, på cirka 0,5 procent per år på hela uppskovsbeloppet. Den begränsningsregel som gör att ingen behöver betala mer än 4 procent av hushållsinkomsten i fastighetsskatt är tänkt att behållas för pensionärer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!