Tuffare trafikövervakning

Nu är det slut med fartrabatter från polisen. Övervakningen av olycksdrabbade vägsträckor ska intensifieras över hela landet och bötesbeloppen höjs. Men målet är inte att ta fortkörare utan att få ner medelhastigheten.

700 kameror. Just nu sätts totalt 700 automatiska övervakningskameror upp på olycksdrabbade vägsträckor. För att veta när vägarna behöver aktiv bevakning använder polisen bland annat statistik från Vägverket. Kamerorna sköts på distans av polisen i Kiruna.

700 kameror. Just nu sätts totalt 700 automatiska övervakningskameror upp på olycksdrabbade vägsträckor. För att veta när vägarna behöver aktiv bevakning använder polisen bland annat statistik från Vägverket. Kamerorna sköts på distans av polisen i Kiruna.

Foto:

Västervik2006-09-19 00:25
- När folk inser att vi gör det för att de ska komma hem levande så tror jag också att det finns förståelse för de hårdare reglerna, säger Anneli Bergholm Söder på Rikspolisstyrelsen.
För några år sedan var det låg status att vara trafikpolis. Dessutom skiljde sig trafikövervakningen markant mellan olika polisdistrikt. Östergötland var till exempel känt för sin hårda bevakning medan andra län inte hade ens hade någon bevakning värd namnet.
Man fick dessutom 10 km i rabatt när man körde för fort. 100 km i timmen räknades som 90, 120 som 110. Alltså kunde man köra 100 km i timmen på 90-väg och 120 på 110-väg.

Det är nya tider nu.
Tydligast märks det kanske hos Rikspolisstyrelsen där det numera finns flera högt uppsatta polisbefäl som bara ägnar sig åt trafik. Det fanns inte för några år sedan. Det är enhetschefen Anneli Bergholm Söder som har det övergripande trafikansvaret.
- Det ha skett en förändring i attityden till trafikövervakning, absolut. I dag är det en prioriterad fråga och ansvaret ligger numera på länspolismästaren. Det skapar helt nytt fokus och en större tydlighet, säger hon.
En process pågår där övervakningen ska göras lika över hela landet. Alla ska tillämpa samma principer.
- Med dagens mätinstrument behöver man inte ge några fartrabatter alls egentligen, men vi har bestämt oss för 5 km. Det kommer vi att följa upp och alla länspolismästare kommer att få statistisk så att de kan jämföra sig med andra.

Det innebär alltså en betydligt lägre tolerans för fortkörning. Man måste i princip hålla högst den hastighet som skyltarna visar.
- Det är precis det som är meningen. Syftet med vår nya satsning på trafikövervakning är att få ner medelhastigheten. I framtiden kan jag tänka mig att gå ännu lägre, i Norge har man ingen rabatt över huvud taget, säger Anneli Bergholm Söder.
Polisen har inlett nya samarbeten med bland andra Vägverket. Det är Vägverket som räknar ut sambandet mellan medelhastigheten och antalet döda i trafiken. Om alla höll hastighetsgränserna skulle 150 liv sparas årligen i Sverige. Det är statistiskt säkert och även praktiskt bevisat.
- Vi använder oss bland annat av Vägverkets mätningar av medelhastigheten på olika vägar. Vi använder också deras statistik för att ta reda på vilka vägar som är mest olycksdrabbade så att vi kan sätta in vår övervakning där den ger bäst effekt.

Det gäller även de 700 kameror för automatisk hastighetsövervakning som just nu sätts upp runt om i Sverige. Dessa sköts på distans från Kiruna och även här använder man statistik från Vägverket för att bevaka rätt väg vid rätt tidpunkt.
Genom att kontinuerligt övervaka exempelvis en olycksdrabbad 90-sträcka kan polisen få bilisterna att generellt sänka hastigheten. Om snitthastigheten sjunker från cirka 100 till cirka 90 kan den hastighetssänkningen direkt räknas om i ett tämligen exakt antal minskade olyckor, skador och dödsfall.

Under hösten höjs bötesbeloppen och det blir i princip dubbelt så dyrt att köra för fort. Bötesbeloppen kommer att ligga mellan 1 500 och 4 000 kronor. Det kommer att kännas i plånboken när man kör 95 km i timmen i stället för 90 alltså.
I den vanliga trafikövervakningen ligger polisens fokus på hastighet, bilbältesanvändning och nykterhet. Det är de tre faktorer som påverkar den generella säkerheten mest.
Men det finns ett prioriterat område till - aggressiva bilister. Det handlar om bilister som kör för nära bilen framför och åker slalom genom filerna.
- Dessa bilister är ett stort problem, men det är självklart svårare att ta dem än en vanlig fortkörare. Vi måste i princip åka efter bilen och filma den, ungefär som man kan se i olika tv-program från England och USA, säger Anneli Bergholm Söder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om