Tilde Setterdahl lider av svår myggallergi

Mycket tyder på att det blir en ovanligt myggrik sommar i Västerviksområdet. Extra tufft kan det bli för Tilde Setterdahl, som är allergisk mot mygg. Under uppväxten har somrarna präglats av stark klåda – och särskilt fötterna har fyllts fyllas med vätskefyllda blåsor.

Tilde är allergisk mot myggor och fick som liten blåsor på fötterna av deras bett.

Tilde är allergisk mot myggor och fick som liten blåsor på fötterna av deras bett.

Foto: Sanna Hogman

Västervik2024-06-08 06:00

Myggbett är svåra att undvika under sommaren och är en ständig källa till irritation. De uppstår när du blivit stucken av en mygga och kroppen reagerar på myggans saliv. Det kan klia rejält en stund men obehaget försvinner tämligen snart och är helt ofarligt.  

Värre är det för Västerviksbon Tilde Setterdahl. Hon gick ut gymnasiet förra året och ska snart börja sommarjobba. Hon tycker om sommaren, men är samtidigt extremt allergisk mot myggor. Hon får vätskefyllda blåsor av deras bett, något som påverkat hennes ungdomsår.

– Det var en sommar när jag var tio år som jag märkte att ett myggbett på foten svullnade upp betydligt mer än normalt, säger Tilde.

Bettet resulterade i en stor vätskefylld blåsa. Det blev så pass illa att hon inte kunde ta på sig skor på grund av svullnaden och smärtan. Tilde minns hur hon och hennes föräldrar kontaktade vårdcentralen för råd, och fick rekommendationen att ta allergitabletter. 

– Tabletterna hjälpte till viss del mot klådan, men blåsorna kliade jättemycket, säger hon. 

Myggbett resulterar för Tilde inte bara i klåda, utan även i vätskefyllda blåsor som kan vara i flera veckor. Blåsorna är särskilt besvärliga på fötterna, där de sväller upp och spricker vid minsta beröring, bara för att fyllas på med vätska igen. 

– Klådan är extrem och hela området runt bettet svullnar upp. Allergitabletterna tar bort lite av klådan, men inte tillräckligt för att göra en stor skillnad, säger hon. 

När Tilde var liten var det särskilt jobbigt med familjens husbilssemestrar, då de ofta var ute på kvällarna när myggorna var som värst. Nu har det gått länge sedan hon fick en stor blåsa och hennes allergi har blivit bättre med åren.

undefined
Enligt myggforskaren Anders Lindström väntar en sommar med mycket mygg i hela Sverige. Detta på grund av mycket nederbörd under vintern. Många pölar har skapat goda förutsättningar för larver under våren och försommaren.

Tilde har några råd till andra som lider av samma problem. Hon menar att det är viktigt att söka hjälp om man får kraftiga reaktioner på myggbett och att man inte ska känna sig ensam. 

Sommarens ankomst är alltid en blandning av glädje och oro för Tilde. Hon älskar sommaren, men tycker att det är jobbigt med myggorna. 

Tilde hoppas att hennes berättelse kan hjälpa andra i samma situation att känna sig mindre ensamma och mer förstådda. 

– Jag lider inte av det nu som när jag var liten och att det är nog jobbigast för föräldrar till barn som inte vet vad de ska göra, säger Tilde. 

Myggbett - tips och råd

1. Försök att inte klia. Klådan blir värre om du kliar sönder bettet och såret kan komma att bli infekterat.

2. Kyl ner. Isbitar, kallt vatten, kylbalsam, alsolsprit eller alsolgel – allt som kyler lindrar klådan.

3. Behandla med kräm / salva. Hydrokortisonsalva dämpar symtomen. Rådgör med läkare innan du använder det på barn.

4. Täck huden. Kläder är bästa skyddet.

5. Välj ljusa färger. Mygg dras till mörka nyanser, alltså skyddar vita kläder bättre än svarta.

6. Använd myggnät. Särskilt över barnvagnen, men också i fönster och dörrar.

7. Använd myggmedel. Alla medel ska inte användas på små barn, fråga på apoteket och läs på förpackningen. De effektivaste medlen brukar innehålla DEET.

8. Förebygg med antihistaminer. Klåda och svullnad kan förebyggas genom att du tar allergimedicin med antihistaminer. Vissa sorter säljs receptfritt, andra måste skrivas ut av läkare. Rådgör med läkare eller farmaceut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!