Tuff smäll för Västerviksbo – trots pensionsmyndighetens miss

En Västerviksbo har fått ett tufft besked på posten. En stor del av det bostadstillägg som hen har fått sedan januari 2022 måste betalas tillbaka. Detta trots att Pensionsmyndigheten själva orsakade felet.

Västerviksbo tvingas betala tillbaka ett stort belopp till Pensionsmyndigheten.

Västerviksbo tvingas betala tillbaka ett stort belopp till Pensionsmyndigheten.

Foto: TT

Västervik2024-06-24 16:00

Det rör sig om drygt 70 000 kronor som pensionären nu behöver betala tillbaka, av de drygt 180 000 kronor som hen fått i bostadstillägg sedan 2022. 

Personen hade nämligen en tjänstepension, som borde ha gjort beloppet lägre.

Problemet var bara att den tjänstepensionen fanns med i personens ansökan sommaren 2021, men kommande årsskifte tar Pensionsmyndigheten av okänd anledning felaktigt bort den uppgiften, varpå utbetalningarna börjar bli större än vad som är rätt och riktigt.

Detta medger staten, men:

"Pensionsmyndigheten har bidragit till felutbetalningen men du borde ha insett att tjänstepensionen inte är med i beräkningen av bostadstillägget då du fått beslutsbrev och sammanställning skickat till dig i samband med tjänstepensionsomräkning i januari 2022", skriver de.

Beslutet togs den 21 maj. Västerviksbon fick då en månad på sig att betala pengarna.

Pensionsmyndigheten gör dock en nedsättning av beloppet, på grund av sitt eget misstag. Istället för 105 000 blir alltså beloppet drygt 70 000 kronor.

En månad innan beslutet fick personen information om detta i ett brev, men har enligt beslutet inte återkommit med synpunkter.

Vad händer då om man inte har råd att betala? Ja, dröjsmålsräntan är då 12 procent. Det går också att ansöka om en avbetalningsplan på högst 12 månader hos Försäkringskassan. Betalningen kan annars gå vidare till Kronofogden.

Det finns också möjlighet att begära omprövning av beslutet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!