Tuff första tid på hjälpmedelscentralen

Sedan årsskiftet har kommunen tagit över hjälpmedelscentralen från landstinget. Den första tiden har varit tuff för medarbetarna.

Fortfarande är mycket provisoriskt på hjälpmedelscentralen i Västervik. Foto: Sara Winsnes

Fortfarande är mycket provisoriskt på hjälpmedelscentralen i Västervik. Foto: Sara Winsnes

Foto: Sara Winsnes

Västervik2012-03-09 00:00

"Landstingets hjälpmedelscentral" står det fortfarande på den stora förrådsbyggnaden på Timmergatan i Västervik - och på teknikern Per Regnells arbetsskjorta.

Inne i lokalen samsas rullstolar med liftar och andra hjälpmedel, på golvet och på höga lagerhyllor. Än så länge är mycket provisoriskt, eftersom det fortfarande inte är klart om KHS, som numera tagit över hjälpmedelscentralen, får fortsätta hyra lokalen.

- Men jag hoppas vi får vara kvar här, säger Linus Nielsen, hjälpmedelschef.

Det definitiva beslutet om att KHS, Kommunernas hjälpmedelssamverkan, skulle ta över hjälpmedelscentralen togs i september i fjol. På några korta månader har tretton personer nyrekryterats till hjälpmedelscentralerna i Västervik och Kalmar, samtidigt som sex personer håller på att gå i pension. Nio anställda följer med från landstingets verksamhet till kommunens.

- I Västervik har vi fått anställa hjälpmedelskonsulenter, hjälpmedelstekniker och förrådsassistenter, säger Linus Nielsen.

Dessa personer måste läras upp, samtidigt som man organiserar om i lokalen, köper in hjälpmedel - man ska inte längre hyra in hjälpmedel från landstinget - och introducerar ett nytt IT-system. Det har, med andra ord, varit stressiga månader för Linus Nielsen och hans personal.

- Så här i efterhand hade det varit skönt att få några månader till.

Tanken med att kommunerna tar över hjälpmedelscentralen är dels att få kontroll över verksamheten, dels att bli effektivare. I startskedet blir det något dyrare, men förhoppningsvis ska man se effekter på sikt.

- Vi ska göra en utvärdering 2013, och följer hela tiden upp hur det går.

Bland de anställda som VT pratat med är tongångarna blandade. Någon tror att förändringen kan bli bra, medan andra är mer pessimistiska.

- Jag tror inte att det här blir bra. De har inte resurser till någonting, det är svårt att jobba. Jag tror att det kommer att bli dyrare, säger Bengt Karlsson, som länge jobbat på hjälpmedelscentralen.

Någon större personalneddragning har det inte blivit, åtminstone inte enligt Mona Krispinsson, som varit projektledare för omorganisationen. Det trettiotal anställda på landstingets central blev erbjudna att följa med till kommunens verksamhet, eller gå i pension. Några har blivit kvar i landstingets hjälpmedelsverksamhet.

För patienterna blir det ingen större förändring. Hjälpmedlen provas ut av en förskrivare (oftast arbetsterapeut eller sjukgymnast) tillsammans med brukaren, i brukarens hemmiljö.

Vid mer komplicerade utprovningar eller då det behövs experthjälp kommer brukarna in tillsammans med förskrivaren till hjälpmedelscentralen för utprovning och/eller konsultation.

Från landstinget till kommunen

När kommunerna i länet tog över hemsjukvården från landstinget fick man hyra in hjälpmedel från landstinget. Anledningen till att kommunerna till slut valde att själva starta upp en verksamhet var att de upplevde att inte hade kontroll över kostnaderna samt att de önskade större inflytande i processen runt hjälpmedlen.

KHS, kommunernas hjälpmedelssamverkan, har nu två hjälpmedelscentraler - en i Kalmar och en i Västervik. Övergången skedde nu vid årsskiftet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om