Trygghet har ökat gympanärvaron

Skolidrotten ska vara trygg, det slog Ellen Keyskolans idrottslärare fast och ändrade sitt arbetssätt. I dag, ungefär åtta år senare, har närvaron ökat med 20 procent.

Filosofi. Daniel Dolk jobbade som idrottslärare i över 17 år. Han tror att många idrottslärare är fast i ett gammalt tänk gällande idrott och vad ämnet ska innehålla.

Filosofi. Daniel Dolk jobbade som idrottslärare i över 17 år. Han tror att många idrottslärare är fast i ett gammalt tänk gällande idrott och vad ämnet ska innehålla.

Foto: Elin Lönn

Västervik2016-03-07 14:30

För ungefär åtta år sedan konstaterade idrottslärarna på Ellen Keyskolan att det var dags för en förändring. Då hade de en 25-procentig frånvaro på idrottslektionerna, och i stället för att försöka ändra på elevernas inställning så ändrade de på idrottslektionerna. Daniel Dolk har arbetat i 13 år på Ellen Keyskolan och han var en av de då tre idrottslärare som satte sig ner och arbetade fram ett nytt koncept. Ett konkret exempel var att de lät bygga bås i duscharna i omklädningsrummen för att skapa en tryggare miljö för eleverna. De ville få bort känslan av att vara uttittad, även under undervisningen.

– Vi gjorde om idrotten till ett smörgåsbord. Om man till exempel hatar fotboll så ska man kunna göra något annat, ibland bestämmer lärarna vilka alternativ som finns och ibland får eleverna komma med önskemål. Det ska kännas tryggt på idrotten, aldrig obehagligt, säger Daniel Dolk.

Fyra gånger per termin har eleverna idrott i simhallen och där kan man jobba mycket med tryggheten. Daniel säger att ett sätt kan vara att hela tiden låta eleverna vara i vattnet, även under informationen, så att de slipper "visa upp sig" i badkläder.

– Det är en känslig ålder, man tror att alla tittar på en.

Sedan tidigare har eleverna idrott i den egna idrottshallen en gång i veckan och en gång i veckan har de lektion i Bökensved sporthall. Sedan ett halvår tillbaka har de ytterligare 40 minuters idrott i veckan, då med fokus på puls.

– Det har visat sig att inlärningen blir bättre om man höjer sin puls och eleverna känner sig piggare nu, säger Daniel.

Och det nya sättet att se på skolidrotten har verkligen gett resultat. Från 75 procents närvaro till 95 procent. Daniel Dolk jobbar sedan drygt ett år tillbaka som rektor på skolan. Han säger att det inte var ett helt enkelt projekt att försöka rannsaka sig själva som lärare och se vad de kunde göra bättre. En förklaring till varför det var en så stor utmaning kan vara att många lärare är kvar i ett gammalt tänk kring idrott och hälsa där man ska spela bollsporter på varje lektion under flera månaders tid, och där betygskravet "taktkänsla" måste betyda att eleverna ska dansa bugg med varandra. Gruppdynamik är en viktig del i arbetet med den nya idrotten och Daniel säger att lärarna ska kunna gå in och bryta om de märker att gruppen inte fungerar.

– Om det till exempel är en elev som aldrig får några passningar så kan läraren bryta spelet och påvisa problemet. Alla ska trivas på idrotten och gruppen är det viktiga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om