Trötthet en stor fara i trafiken
Foto: JONAS EKSTRÖMER/Pressens Bild Många förare struntar i att vidta åtgärder när de känner tröttheten komma. Det mest effektiva är att ta en tupplur.
Foto:
? Det här är allvarligt, för trötthet är ofta lika farligt som att alkohol i trafiken. Ännu värre blir det under stora trafikhelger, säger forskaren Anna Anund.
Att alkohol dödar i trafiken visste vi redan. Men att trötthet är minst lika farligt är kanske en nyhet.
Mellan var tionde och var femte bilolycka i Sverige är orsakad av trötthet. Den något diffusa statistiken beror bland annat på svårigheten att mäta trötthet. Om man är trött innan man kör av vägen så är man det garanterat inte efteråt.
? Så siffrorna kan vara ännu högre. Det finns forskare som säger att den som kör mycket trött har samma reaktioner som den som har 0,8 promille alkohol och alltså är mycket kraftigt berusad.
Det säger Anna Anund, forskare vid Statens väg- och transportforskningsinstitut,VTI i Linköping.
? Under storhelger blir konsekvenserna av trötthet ofta ännu större. Den vanligaste trötthetsolyckan är en singelolycka. Den blir naturligtvis mycket värre om man har hela familjen med sig i bilen.
VTI har genomfört en enkätstudie med 3.000 fordonsförare. Syftet med undersökningen var inte att ta reda på hur farligt det är att köra trött, utan om förarna känner igen trötthetssymptomen och vidtar åtgärder.
Resultatet var inte särskilt uppmuntrande.
? Det som är bra är att de allra flesta förare känner igen symptomen. De skiljer sig mellan olika förare och samma förare kan även ha olika symptom vid olika tillfällen. Men oavsett det så vet vi ändå när vi är trötta.
Det är sedan det blir problem.
Den andra frågan i undersökningen gällde om förarna var motiverade att göra något åt situationen. Den grupp som var mest motiverad var glädjande nog yrkesförarna. Den gruppen visste också i stor utsträckning vad de skulle göra åt tröttheten.
Men där är det slut på det positiva.
? Den här gruppen hinner sällan göra något. De vet att de behöver en liten tupplur, men de har ett så pressat schema att det helt enkelt inte finns tid, säger Anna Anund.
Och när det finns tid saknas det ofta rastplatser att stanna på. Att köra in på en liten väg och sova en stund törs många inte göra.
? De är rädda för rån och stölder. De kör ofta med värdefull last och ska de sova vill de göra det på en väl upplyst och mer allmän plats.
Bland övriga förare är de unga minst motiverade att göra något åt sin trötthet. Äldre förare är mer motiverade.
? De unga överskattar ofta sin förmåga. Det finns också ett större grupptryck här. Att man orkar köra bil långt trots att man varit vaken halva natten är tufft, något man kanske till och med skryter om.
Men både äldre och yngre förare är dåliga på att vidta rätt åtgärder mot tröttheten. Allra sämst är de yngre. Att öppna fönstret, höja volymen på stereon eller be medpassagerarna prata med en hjälper inte.
? Nej, det enda som hjälper är att ta en kort tupplur. Det räcker med några minuters sömn för att det ska ge effekt. Ett annat alternativ är att dricka några koppar kaffe, men det är inte lika effektivt som att sova.
En fara för alla bilister är att man överskattar sin förmåga att inte somna. När vi blir för trötta har vi egentligen ingen kontroll över just insomningsprocessen.
? Det är bara att fundera på när du somnade i går. Minns du exakt när du somnade och vad du tänkte just då? Det gör vi inte, det är en del av insomnandet. Därför går det heller inte att känna igen några varningssignaler. Insomnande kan komma plötsligt och utan några förvarningar när man är tillräckligt trött, säger Anna Anund.
Det är också vanligt med synvillor i det här stadiet av tröttheten. Bilisten som skyller på en älg eller ett rådjur när han kör av vägen ljuger inte. Han berättar vad han är säker på att han sett ? i syne.
? För yrkesförare är tröttheten ett stort problem och svår att göra något åt. Men vi privatbilister har ju valet att sova innan vi kör. Att jobba hela dagen och sedan sätta familjen i bilen och köra 30-40 mil är ingen bra idé.
? Det är inte värt risken. Den försämrade reaktionsförmågan hos en trött förare är ungefär samma som hos en som kör med alkohol i blodet, säger Anna Anund.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!