Trötta på ovissheten

Privatiseringsbeslut omm städningen på sjukhuset sköts upp.

Ninni Isaksson och Pia Johansson oroar sig för vad den pågående upphandlingen av städning på sjukhuset ska innebära. Under de sista tio åren har de fått uppleva ständiga nedskärningar och ett alltmer uppskruvat arbetstempo. Foto: ANDERS LILJEGREN

Ninni Isaksson och Pia Johansson oroar sig för vad den pågående upphandlingen av städning på sjukhuset ska innebära. Under de sista tio åren har de fått uppleva ständiga nedskärningar och ett alltmer uppskruvat arbetstempo. Foto: ANDERS LILJEGREN

Foto:

Västervik2004-03-02 01:00
På måndagsmorgonen skulle lokalvårdarna på Västerviks sjukhus få det viktiga framtidsbeskedet: Ska städningen utföras av landstinget eller läggs den ut på entreprenad?
Men något besked blev det inte. Det skjuts fram till den 15 mars.
Lokalvårdarna är besvikna. De har erfarenhet av en tidigare entreprenör. Under åren 1993-1996 drevs städningen på sjukhuset av ISS Care. Övergången inleddes med en rejäl nedskärning av personal från 60 till 40 lokalvårdare.
- Alla var missnöjda med den tiden. Både vi som var anställda av ISS och övriga på sjukhuset. På avdelningarna var de inte nöjda med hur städningen fungerade, berättar Ninni Isaksson, lokalvårdare.
Till slut fick lokalvårdarna åter landstinget som arbetsgivare. Men personalnedskärningarna har fortsatt.
I dag är de 26 kvar. Nedskärningarna har gjort att inga yngre har kommit till. Samtliga i dag anställda var med i början på 90-talet och medelåldern har krupit upp till 48 år.
Inför anbudsgivningen har lokalvårdarna gått med på ytterligare nedskärningar för att få stanna kvar i landstingsregi. Två av dem skulle gå i garantipension och en tredje i naturlig pension. De återstående 23 skulle dela på deras jobb.
- Det kommer att bli tufft, vi har redan i dag mycket sjukskrivningar, säger Ninni Isaksson och kollegan Pia Johansson.
Men frågan är om det räcker eller om en annan anbudsgivare kan erbjuda städning till ett ännu lägre pris.
Lokalvårdarna är besvikna på att de hamnar i skymundan när nedskärningarna på sjukhuset diskuteras. Vårdpersonalen tycks få all uppmärksamhet och sympati.
- Vårt arbete är också viktigt för vården. Hygienen måste väl vara viktig på ett sjukhus? undrar de retoriskt.
Hittills har nedskärningarna klarats genom att tempot i arbetet höjts. Vårdpersonal har fått ta över vissa städuppgifter som att tömma papperskorgar och att damma på avdelningarna.
De hårdare kraven har ändå krävt sin tribut bland de anställda.
- Vi är inte så pigga någon av oss. Jobbet sliter på axlarna, säger Pia Johansson.
Två av deras kollegor är sjukskrivna på deltid, och ytterligare en på heltid.
Lokalvårdarna på sjukhuset befarar att om de får en ny arbetsgivare kan läget bli ännu tuffare. De beskriver åren 93-96 som kaotiska med luckor i bemanningen och dagliga praktiska problem som brist på rengöringsmedel.
Alf Jönsson, chef på landstingets MA-enhet, förstår att personalen är otålig.
- Men upphandlingen är omfattande, och anbudsreglerna gör att vi först måste underrätta anbudsgivarna.
Totalt upphandlas städning för ett 90-tal enheter runt om i länet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om