Trots satsning – fortsatt få biogasbilar i Västervik

Mer än en tredjedel av kommunens fordon körs på biogas. Men utöver dessa är gasbilarna i Västerviks kommun fortfarande få.

Petra Bohlin är ansvarig för inköp av bilar i Västerviks kommun. Att så pass få privatpersoner köpt biogasbilar tror hon kan ha att göra med en oro för att det inte ska finnas tillräckligt med tankställen.

Petra Bohlin är ansvarig för inköp av bilar i Västerviks kommun. Att så pass få privatpersoner köpt biogasbilar tror hon kan ha att göra med en oro för att det inte ska finnas tillräckligt med tankställen.

Foto: Caroline Petersson

Västervik2021-06-24 19:30

I kommunens bilpark finns i dag 336 bilar och lätta lastbilar. Av dem körs 126 personbilar och en lätt lastbil på fordonsgas. Regeringens förslag om att ändra miljöbilsklassningen påverkar inte inköpen av nya bilar just nu, men inköpsansvariga Petra Bohlin känner sig osäker på hur det kommer bli i framtiden. Själv tycker hon att förslaget är "helt galet" och hoppas att det inte blir verklighet. 

– Biogasbilarna fungerar kanonbra, och de är ju till och med renare än bilarna som körs på HVO (förnybar diesel).

Västerviks kommun har i många år legat i framkant när det gäller biogas. Lucernaverket började förädla biogas till fordonsgas 2008, och en publik mack öppnades vid infarten. Men även om kommunen satsade på egna gasbilar gick försäljningen av biogas trögt, och det kommunala bolaget Västervik Biogas drogs med miljonförluster. 

Sedan några år tillbaka är bolaget vilande, och Västervik Miljö & Energi sköter fordonsgasproduktionen på Lucernaverket. Macken lades ner då Svensk Biogas öppnade ett tankställe för att serva bland annat länstrafikens fordon med gas och framöver kommer sannolikt även produktionen av fordonsgas på Lucerna att skrotas. Orsaken till det är att utrustningen börjar bli sliten, och att produktionen är för liten för att det ska vara värt att rusta upp den. 

undefined
Kommunen har köpt in ett stort antal biogasbilar.

Trots att både länstrafiken och kommunen valt att satsa på biogas i stor utsträckning är det totala antalet biogasbilar i kommunen fortfarande få. Totalt gick 182 av personbilarna i Västerviks kommun på gas i slutet av 2020. 

Men Rickard Wester, som är kvalitets- och miljöansvarig på Västervik Miljö & Energi, tror på framtiden för gasbilarna. Precis som Petra Bohlin är han kritisk till regeringens förslag och EU-direktivet det utgår ifrån, som han menar bygger på okunskap och missförstånd. 

– Biogas är det i särklass bästa drivmedlet idag. EU blandar ihop biogas med naturgas, som används i Syd- och Mellaneuropa. Här i Sverige består gasen nästan enbart av förnybar biogas som utvinns från avfall. 

Varför är det ändå pass få privatpersoner köper biogasbilar, tror du? 

– Det har aldrig blivit någon långsiktighet i satsningarna, vilket förmodligen beror på en okunskap från politiskt håll på nationell nivå. Det har gjort att det funnits en viss tvehågsenhet. El är just nu det som gäller i mediedebatten, och allt annat ska läggas ner. Men vi klarar inte av att bara ha elbilar, vi behöver även fordon som drivs på biogas och biodiesel.

undefined
Rickard Wester är kvalitets- och miljöansvarig på Västervik Miljö och Energi AB. Han har själv en biogasbil som han är mycket nöjd med, och han tror på framtiden för gasfordonen.

Rickard Wester kör själv en gasbil privat, och är övertygad om att förslaget från regeringen kommer att dras tillbaka. 

– Det är helt barockt om man tillåter elhybrider men tar bort miljöbilsdefinitionen för biogasbilar. Elbilar är bra, men biogasbilar är bättre. I Norge har det gått åt motsatt håll, där jämställer man biogasbilar med el- och vätgasbilar. Det vore rätt väg att gå. 

Någon fordonsgastillverkare utöver kommunen finns för närvarande inte i Västervik. 2008 investerade Odensviholms gård tio miljoner i en biogasanläggning, men fem år senare lades den ner. 

– När vi byggde den låg energipriset på 85 öre per kilowattimme. 2013 fick vi ett haveri på slungan i rötgaskammaren, och det skulle vara en stor operation att laga. I samma veva sjönk priset till 21 öre, säger Lars Svensson, som driver gården. 

Till slut bestämde de sig för att skrota anläggningen.

– Vi förlorade såklart pengar, men vi hade förlorat ännu mer annars. 

Bilar i kommunen

Så många bilar fanns det i slutet av 2020, sorterat efter drivmedel: 

Bensin: 11 092

Diesel: 6 401

El: 124

Elhybrider (el i kombination med annat bränsle, kan laddas under körning): 422

Laddhybrider (el i kombination med annat bränsle, kan laddas via eluttag): 148

Etanol: 701

Gas: 182

Övrigt: 1

Statistiken är hämtad från Trafikanalys. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!