Trots statistiken – Västervik upplevs som blandad

Människor med olika bakgrunder lever mer och mer åtskilda. Men märker invånarna de ökande skillnaderna i vardagen?

Överst från vänster: Amnah el Alshweli, Thomas Fransson. Nederst från vänster: Mikael Swartz, Ann-Charlotte Andersson med dottern Tuva Jansson.

Överst från vänster: Amnah el Alshweli, Thomas Fransson. Nederst från vänster: Mikael Swartz, Ann-Charlotte Andersson med dottern Tuva Jansson.

Foto: Montage

Västervik2022-01-12 16:00

Segregationen

Genom statistik över långtidsarbetslöshet, inkomst- och utbildningsnivå delar statliga Delmos in Västervik i olika socioekonomiska områdestyper för att mäta segregationen.

De allra flesta, 47,6 procent av Västervikarna, bor i områden med goda förutsättningar. 41,1 procent bor i blandade områden. 11,2 procent bor i områden med utmaningar. 

undefined
Mikael Swartz, Midgård: "Vad statistiken visar beror ju på vilken typ av jobb man har och hur mycket man jobbar. Man har ju hört att det är färre som har jobb i vissa områden, som Midgård. Men skillnaderna mellan olika områden märks inte."

Ett område med utmaningar är Midgård. Här bor Mikael Swartz, sedan ett par år tillbaka. Han skulle inte beskriva Västervik som en segregerad stad. 

– Västervik är en av de finaste städerna som finns. Vad statistiken visar beror på ju vad för typ av jobb man har och hur mycket man jobbar. Man har ju hört att det är färre som har jobb i vissa områden, som Midgård. Men skillnaden mellan olika områden märks inte, säger han. 

undefined
"Vi märkte skillnad när vi letade efter bostad. Lägenheterna på andra sidan stan är mycket dyrare, och det är inte alla som har råd", säger Amnah el Alshweli.

På Midgård bor också Amnah el Alshweli med sin familj. 

– Ja, vi märkte skillnad när vi letade efter bostad. Lägenheterna på andra sidan stan är mycket dyrare, och det är inte alla som har råd.

Hon har lagt märke till att många som bor på Midgård har utländsk bakgrund. 

– Det tar tid, och är svårare, att få ett välbetalt jobb när man är ny i Sverige. Men jag trivs i området, säger hon.

Även Gunnebo klassas sedan 2015 som ett område med utmaningar. Här växte bandyprofilen Thomas Fransson upp. Sedan några år tillbaka bor han i centrala Västervik, ett område som ligger på andra sidan segregationsskalan, och har goda socioekonomiska förutsättningar.

– Det är en svår fråga. Det kommer alltid finnas vissa skillnader, men jag kan inte peka på vilka områden som skulle vara bättre eller sämre. Jag tycker att det är rätt blandat i hela kommunen.

Men visst ser han vissa skillnader gentemot när han växte upp – det vore konstigt annars, konstaterar han. 

– När jag växte upp fanns det väldigt mycket industrier över hela kommunen, där många jobbade. Det har ju ändrats, och finns inte idag. Det är en stor skillnad.

undefined
"Vart man flyttar beror nog på var man är i livet", säger Ann-Charlotte, och dottern Tuva Jansson fyller i att det ibland märks att det finns skillnader mellan olika områden, och att det kan bli problematiskt: "Man har ju hört debatten om vilken skola barnen ska tillhöra, till exempel".

I centrala Västervik bor också Ann-Charlotte Andersson och dottern Tuva Jansson. Ann-Charlotte är uppväxt i Västervik och har flyttat tillbaka efter 7 år i Stockholm. De tycker båda att Västerviks områden överlag är blandade.

– Vart man flyttar beror nog mycket på var man är i livet, säger Ann-Charlotte. 

– Men det märks att det finns skillnader då och då, säger Tuva, som också ser att skillnaderna kan innebära problem. 

– Man har ju hört debatten om vilken skola barnen ska tillhöra, till exempel. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!