Trots pressat läge – historiskt låg sjukfrånvaro bland personalen

De tuffa sparkraven till trots verkar de anställda inom socialförvaltningens verksamheter trivas. Åtminstone skvallrar siffrorna för korttidssjukskrivningar och personalomsättning om det.

Sjukfrånvaron och personalomsättningen har aldrig varit så låg som nu inom kommunens äldreomsorg.

Sjukfrånvaron och personalomsättningen har aldrig varit så låg som nu inom kommunens äldreomsorg.

Foto: Mostphotos

Västervik2024-11-29 18:24

Socialförvaltningens ekonomi blöder och trots att åtgärder har vidtagits för att bromsa den negativa utvecklingen, väntas förvaltningen fortfarande gå mot ett underskott på minus 5,3 miljoner kronor i år. 

– Men åtgärderna verkar ha gett viss effekt, säger socialchef Joakim Nyman och berättar att det prognosticerade underskottet mellan september- och oktoberuppföljningen har minskat från nio miljoner till 5,3 miljoner kronor.

En stor del av upphämtningen handlar om ett nytt statsbidrag på 2,8 miljoner kronor. Det baseras på att kommunen har förhållandevis många studenter inom hälso- och sjukvårdsyrken, inte minst sjuksköterskestudenter.

Övriga effekter verkar alltså ha uppnåtts genom de åtgärder som nämnden tidigare beslutat om. Det handlar bland annat om att vara extremt restriktiv med timvikarier, inköp och övertid. Något som skapat en hel del besvikelse bland de anställda. 

Men än så länge avspeglas det inte på siffrorna för korttidssjukskrivningar och avgångar. 

undefined
Socialchef Joakim Nyman berättar att sjukfrånvaron och personalomsättningen bland socialförvaltningens personal minskat rejält.

Redan inför 2023 identifierade socialnämnden två möjliga lösningar på de framtida utmaningarna. Dessa formulerades i två mål, grundade i kommunens vision om att skapa en "attraktiv och trygg kommun där människor vill bo, jobba och leva".

Målen har mätts genom att jämföra andelen personer med beviljade insatser i olika ålderskategorier med föregående år, samt att mäta och jämföra korttidssjukfrånvaron, personalomsättningen, andelen ambassadörer samt andelen arbetstid hos brukare, klienter och patienter.

Och uppenbarligen har de nått sitt syfte, och fungerat så väl att samma mål kvarstår under 2025. 

– Siffrorna har nästan halverats, säger socialchef Joakim Nyman och fortsätter:

– Vid mätningen 2023 hade vi den lägsta korttidssjukfrånvaron sedan vi började mäta i vårt nuvarande system 2018. Sjukfrånvaron var då 3,98 procent. Men 2024 utklassar den siffran med en frånvaro på 2,78 procent. Det är lägre än snittet i kommunen och extremt lågt för att gälla en socialförvaltning.

undefined
Sjukfrånvaron och personalomsättningen har aldrig varit så låg som nu inom kommunens äldreomsorg.

Även personalomsättningen har minskat. Mellan januari och oktober 2022 lämnade 208 personer förvaltningen. Året därpå hade siffran sjunkit till 160 personer och 2024 låg den på 117 externa avgångar.

Joakim Nyman kan inte svara på vad den positiva utvecklingen beror på.

– Men i vår årliga brukarenkät kan vi se att många anser att förvaltningen har förbättrat sig mycket. Och från personalhåll har vi också fått höra att våra mål är uppskattade, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!