En positiv utveckling, enligt arbetsmarknadschef Elisabeth Johansson.
– Antalet hushåll som har ansökt om försörjningsstöd har minskat under 2020, från 661 hushåll till 591. I gruppen unga, 18–24-åringar, har antalet minskat från 123 till 80, säger hon.
Det låter som ganska stora siffror?
– Ja, framför allt eftersom det varit ett pandemiår.
Under 2020 minskade kommunens kostnad för försörjningsstöd med två miljoner kronor. Johansson kopplar statistiken till att arbetslösheten inte ökat lika mycket i Västerviks kommun som i landet i stort.
– Dessutom har andelen utrikesfödda arbetssökande minskat med nästan 4 procent under 2020, berättar hon.
Trenden från i höstas håller alltså i sig lokalt, då vi kunde berätta att arbetslösheten bland utrikesfödda i Västervik hade sjunkit med 2,5 procent. Då gav Arbetsförmedlingens sektionschef förklaringen att den sjunkande arbetslösheten dels kan bero på utflyttningar, men också kompetensutveckling.
I riket ökade dock arbetslösheten bland utrikesfödda med 1,2 procentenheter under 2020.
Johansson tror att årets förstärka resurser till a-kassa och bostadsbidrag har bidragit till att färre behövt försörjningsstöd, pandemiåret till trots.
– Vi har ju varit med om perioder när man har ändrat socialförsäkringsersättningar och minskat ersättningar och bidrag, och då har det ganska snabbt slagit tillbaka på kostnader på försörjningsstöd, berättar hon.