Restaurangen Smedjan i Västervik var en av de restauranger som serverade ål på årets julbord. Ål är något som gästerna förväntar sig att finna på julbordet, menar restaurangägaren.
- Ja, man nästan kräver det, säger Håkan Järnelius.
Smedjan köper ålen från den lokale fiskaren Anders Andersson, som brukar stå utanför Willys och sälja fisk.
- Jag har pratat med honom, och han har berättat att de har god tillgång till ål.
På Gränsö slott är den flatrökta ålen en viktig rätt på julkalasen. Att fisken är utrotningshotad är ett faktum som diskuterades när man satte menyn - men slutsatsen blev att ha med den ändå.
- Ål säljs ju fortfarande, och den efterfrågas av gästerna, säger Johan Gustavsson, kökschef på Gränsö slott.
Även på Stadshotellet i Västervik har det funnits ål på julborden, fast i en mindre omfattning. I år har det bara gått åt åtta- tio kilo ål, enligt Peter Gustafsson, kökschef.
Bowlinghallen i Gamleby är en av de restauranger i trakten som valt att inte servera ål. I stället erbjuder man lax. Det har dock ingenting med hotet mot fisken att göra.
- Vi vet att folk äter mer av laxen, säger Marie Carlsson, restaurangägare.
Morella i Västervik har också valt att utesluta ålen på sin jultallrik. Det beror dels på att fisken är utrotningshotad, dels på att den är väldigt dyr. Fatmir Poturgoj, som driver restaurangen, säger att ingen av deras gäster frågat efter ål.