Sjukhuset sparar – och satsar: Så ska ekvationen gå ut

Regionen uppmanar till sparsamhet. Samtidigt utlovas höjd ersättning till sjuksköterskor och undersköterskor.

Med extra helgersättningar för sjuksköterskor och undersköterskor hoppas man öka attraktiviteten för dygnet-runt-verksamheten på sjukhuset.

Med extra helgersättningar för sjuksköterskor och undersköterskor hoppas man öka attraktiviteten för dygnet-runt-verksamheten på sjukhuset.

Foto: Isabell Höjman/TT

Västervik2023-04-19 18:00

Ekonomisk återhållsamhet i samtliga verksamheter och utökade långsiktiga sparåtgärder på 200 miljoner kronor. Så löd beskedet från regionstyrelsen på tisdagen.

Samtidigt presenterar SCV-majoriteten en kommande satsning på 30 miljoner kronor som särskilt ska gynna sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor, biomedicinska analytiker, barnmorskor och undersköterskor.

Hur går det ihop?

– De här pengarna sattes av till detta redan 2022 när utrymme fanns, och de har öronmärkts till det här, säger Lena Granath (V), regionråd med ansvar för hälso- och sjukvård samt personalfrågor.

– Det är en långsiktigt så pass viktig prioritering med tanke på de stora rekryteringssvårigheterna att vi inte vill rucka på detta, fortsätter hon.

Regionstyrelsens ordförande Angelica Katsanidou (S):

– Målet är ju att vi ska göra oss oberoende av bemanningsbolagen som kostar alldeles för mycket och öka andelen egen personal, locka fler sjuksköterskor att ta anställning inom regionen och att främja arbetet inom 24/7-verksamheten.

Förhoppningen är att man på det här viset kan öka intresset för att jobba veckoslut inom dygnet-runt verksamheterna, förklarar Lena Granath (V).

Rent konkret innebär satsningen, som sjösätts den 1 oktober, att en sjuksköterska som jobbar ett dagpass på åtta timmar får en extra helgersättning på 796 kronor, för ett nattpass 1166 kronor. För en undersköterska blir motsvarande helgersättning 636 kronor för ett dagpass och 1 006 kronor för ett nattpass.

För sjuksköterskor innebär detta en höjning med 67 procent av dag-helgersättningen och 38 procent av natt-helgersättningen. För undersköterskor är höjningen 34 procent respektive 19 procent. 

Många upplever ju dygnet-runt verksamheterna som väldigt slitsamma. Så hur effektivt är det egentligen att höja ersättningen?

– Det är bara ett sätt att göra verksamheten mer attraktiv. Vi jobbar även med frågor som arbetsmiljövillkor och delaktighet, säger Lena Granath.

Hur kommer utfasningen av hyrpersonal att påverka verksamheten på sjukhuset? Finns det risk att patienter inte får den vård de behöver under tiden detta pågår?

– I långa loppet handlar det här om att skapa en bättre arbetsmiljö med fasta kollegor, där alla medarbetare kan sin verksamhet. Det ökar patientsäkerheten. När ny hyrpersonal kommer in hela tiden är det en stressfaktor för den fasta personalen som utöver det egna arbetet även måste handleda tillfälliga kollegor. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!