"Tror inte så många grävs ner"

Malin Haller, ridskolechef i Överum, tror inte på den senaste tidens uppgifter om att svenska hästägare olagligt gräver ner tusentals hästar varje år. Hon tror att det mer handlar om att många inte vet att de ska rapportera in att hästen är död.

Den senaste tidens uppgifter om att tusentals hästar grävs ner olagligt i Sverige varje år, stämmer inte. Det tror i alla fall inte Malin Haller på ridskolan i Överum, här med hästen Don Irmano.

Den senaste tidens uppgifter om att tusentals hästar grävs ner olagligt i Sverige varje år, stämmer inte. Det tror i alla fall inte Malin Haller på ridskolan i Överum, här med hästen Don Irmano.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Västervik2013-02-26 06:19

Flera medier har den senaste tiden uppgett att det "försvinner" någonstans mellan 4 000 och 9 000 hästar i Sverige varje år. Många av dem förmodas bli nedgrävda utan tillstånd – se faktaruta.

– Folk har reagerat starkt på det här och undrat var vi gräver ner våra hästar, säger Malin Haller.

Men sanningen är att hästarna som dött på ridskolan i Överum inte alls har grävts ner, utan som de flesta andra skickats iväg med Svensk Lantbrukstjänst för destruktion.

Runt 4 000 hästar slaktas i Sverige varje år. Svensk Lantbrukstjänst hämtar 6 500 till destruktion.

Läs mer i tisdagens papperstidning!

Hästpass

Sedan 2002 ska alla hästar i EU ska ha hästpass, oavsett ålder eller ras. Om du har en häst utan pass, måste du ansöka om ett hos din avelsorganisation.

Om hästen är en korsning, eller om du inte hittar din ras bland avelsorganisationerna, vänder du dig till Svenska Hästavelsförbundet.

Alla hästar som får nytt pass ska vara chipmärkta. Travhästar får frysmärkas.

När en häst avlivas eller slaktas ska passet ogiltigförklaras och makuleras. Om hästen slaktas på ett slakteri, sköts hanteringen vanligen av slakteriet. Om du däremot väljer att avliva hästen på gården ska du skicka passet till den organisation som har utfärdat det. Den makulerar passet och registrerar avlivningen i sin databas.

Källa: Jordbruksverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om