Sedan år 2000 har handeln omsatt mer och mer pengar för varje år i Västerviks kommun. Fram till i fjol. Då minskade den totala omsättningen med 70 miljoner kronor. Det är ett tapp på tre procent, jämfört med året dessförinnan.
Framför allt är det sällanköpsvaror som minskar, alltså kläder, möbler, bilar och liknande varor.
- Självklart kan vi aldrig få alla att handla allt här. Men vi borde inte minska, vi borde ändå kunna komma upp i bättre siffror, säger Annika Boman, etableringsansvarig på Västervik Framåt.
Årligen handlar Västerviksbor sällanköpsvaror i andra kommuner för 300- 400 miljoner kronor. En summa som handlarna inte lyckas hämta in på turister och kunder från närliggande kommuner.
Annika Boman tror att frågan måste tas på allvar, och att det - särskilt för centrumhandelns del - måste börja hända saker. Redan nu arbetar Västervik Framåt med handelsplatsutveckling, och har utarbetat strategier och handlingsplaner för att göra stadskärnan mer attraktiv.
Det handlar om allt från parkeringsplatser till uppfräschade fastigheter.
- Nu måste vi gå från ord till handling. Det är många som har ett ansvar för utvecklingen. Kommunen har en viktig roll, men det har även fastighetsägare och handlare, säger Annika Boman.
Västerviks kommun är inte unik. Även i omkringliggande kommuner handlar folk mindre. Oskarshamn minskar ännu mer än Västervik (fem procent), och även Vimmerby tappar något (en procent). Vinnarna är de riktigt stora städerna, som Västerås och Stockholm. Även Göteborg ökar med 11 procent gentemot tidigare år.
Annika Boman gissar att näthandeln också har tagit en del marknadsandelar från småstäderna.
- Kanske är det så att man handlar mer på nätet här, där utbudet inte är lika stort, menar hon.